Zużycie oleju rzepakowego w UE może obniżyć się o kolejny rok z rzędu – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Według prognoz Oil World, opublikowanych w połowie września br., w sezonie 2012/2013 (tj. w okresie październik 2012-wrzesień 2013) może ono wynieść 9,25 mln t wobec 9,33 mln t w sezonie 2011/2012 i 9,52 mln t w sezonie 2010/2011.
Obniżka konsumpcji oleju ma związek z sytuacją na rynku biodiesela, którego produkcja w krótkim i średnim okresie prawdopodobnie pozostanie stabilna. Oil World zwraca uwagę, że w ostatnich miesiącach udział oleju rzepakowego w strukturze surowców do produkcji biodiesela we Wspólnocie zmniejszył się.
Wzrosło za to znaczenie m.in. olejów posmażalniczych, w przypadku których stosuje się mechanizm podwójnego naliczania, przewidziany w Dyrektywie 2009/28/WE w sprawie promowania stosowania energii ze źródeł odnawialnych.
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNew, fot. sxc.hu