Advertisement

Advertisement

Żywność drożeje! Co najbardziej?

Według Komisji Europejskiej w styczniu 2014 r. ceny części surowców rolnych we Wspólnocie kształtowały się poniżej poziomu notowanego przed rokiem- podaje zespół monitoringu rynków rolnych. Dotyczyło to kukurydzy (-29,7%), jęczmienia (-25,5%), pszenicy miękkiej (-24,3%), pszenicy durum (-11,5%), a także wołowiny (-3,8%), wieprzowiny (-3,7%) oraz drobiu (-1,1%). W omawianym okresie wzrosły ceny pełnego mleka w proszku (+27,7 %), odtłuszczonego mleka w proszku (+22,8%), masła (+20,8%) oraz sera (+19,7%).

 

\"\"

 

Ceny wołowiny obniżyły się w większości krajów Wspólnoty (w 18-tu), najbardziej na Łotwie (-23,3%), Litwie (-11,2%), w Czechach (-11,1%), Szwecji (-9,6%), Słowenii (-9,3%), Irlandii (-9,2%), Niemczech (-8,6%), Belgii (-8,5%), Holandii (-7,8%), Polsce (-7,8%) oraz w Rumunii (-7,7%).

Ceny mięsa wieprzowego zniżkowały w 21-en krajach Unii, w pozostałych państwach Wspólnoty zanotowano ich wzrost. Największe spadki cen odnotowano w Rumunii (-12,0%), Luksemburgu (-9,7%), Irlandii (-6,8%), Holandii (-6,7%), Belgii (-6,6%), Finlandii (-6,5%), na Łotwie (-6,4%), w Wielkiej Brytanii (-6,2%), Czechach (-5,8%) oraz w Niemczech (-5,7%).

Ceny mięsa drobiowego spadły zaś w 15-tu krajach Wspólnoty, najbardziej w Rumunii (-15,3%), Bułgarii (-11,7%), Hiszpanii (-10,2%), na Łotwie (-9,4%), w Słowacji (-9,0%) oraz w Czechach (-7,5%). W innych krajach, poza Irlandią oraz Cyprem, gdzie cena pozostała niezmieniona odnotowano zwyżki cen. Największe dotyczyły Estonii (+8,9%), Włoch (+8,5%), Wielkiej Brytanii (+6,7%) oraz Niemiec (+3,9%).

Ceny detaliczne żywności w krajach Unii Europejskiej w styczniu 2014 r. były o 1,3% wyższe niż w styczniu 2013 r., natomiast inflacja ogółem (r/r) kształtowała się na poziomie 0,9%. W porównaniu ze styczniem 2013 r. w styczniu br. wzrosły ceny we wszystkich ważniejszych grupach żywności. Najwyższy wzrost cen zanotowano w przypadku mleka, serów i jaj (+2,9%), warzyw (+2,8%), olejów i tłuszczów (+2,4%) oraz ryb i owoców morza (+2,2%).

Zwiększyły się też ceny mięsa (+1,0%), cukru (+0,3%), owoców (+0,2%), produktów chlebowych i zbożowych (+0,1%), a także pozostałej żywności (+0,7%). Ceny żywności wzrosły w większości krajów Unii Europejskiej, z wyjątkiem Bułgarii, Danii, Irlandii, Grecji, Chorwacji, Cypru, Węgier oraz Rumunii, gdzie zanotowano ich spadek. Najwyższy wzrost cen żywności odnotowano w Finlandii (+4,1%), Czechach (+4,0%), Luksemburgu (+3,5%), Niemczech (+3,5%), Estonii (+3,1%), Austrii (+2,9%) oraz w Wielkiej Brytanii (+2,1%). W Polsce ceny żywności wzrosły o 1,9%.

Źródło: FAMMU/FAPA,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu 
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Od kiedy elektroniczna ewidencja zabiegów ochrony roślin dla wszystkich? Minister Krajewski wyjaśnia

Rolnicy od wielu miesięcy żyją w niepewności dotyczącej obowiązku prowadzenia elektronicznego rejestru zabiegów ochrony roślin. Zgodnie z unijnym rozporządzeniem 2023/564 miał on wejść w...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics