Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych ogłosił wyniki kontroli warzyw.
Na początku czerwca Wojewódzkie Inspektoraty JHARS, przeprowadziły kontrolę jakości handlowej świeżych po doniesieniach o zatruciach wywołanych bakterią EHEC w krajach unijnych.
Kontrolą objęto przede wszystkim pomidory, sałatę, ogórki, paprykę sprzedawane w marketach, hurtowniach i centrach dystrybucyjnych oraz w sklepach detalicznych na targowiskach.
Sprawdzano głównie prawidłowości znakowania krajem pochodzenia oraz możliwości identyfikacji partii na podstawie dokumentów towarzyszących.
Kontrola nie obejmowała badań mikrobiologicznych.
Zbadano 451 partii o łącznej masie 191,8 t, w tym:
- 396 partii świeżych warzyw o masie 170,7 t,
- 55 partii świeżych owoców o masie 21,1 t.
Nieprawidłowości w zakresie znakowania oferowanych do sprzedaży świeżych owoców i warzyw stwierdzono w przypadku 6% wszystkich skontrolowanych partii.
Polegały one na:
- braku informacji o kraju pochodzenia danej partii świeżych warzyw lub owoców,
- podaniu błędnej informacji na temat kraju pochodzenia, tj. na wywieszkach przy produkcie podawano więcej niż jeden kraj pochodzenia lub kraj pochodzenia inny niż na opakowaniu.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu