IJHARS: na warzywach podawano więcej niż jeden kraj pochodzenia

Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych ogłosił wyniki kontroli warzyw.

Na początku czerwca Wojewódzkie Inspektoraty JHARS, przeprowadziły kontrolę jakości handlowej świeżych po doniesieniach o zatruciach wywołanych bakterią EHEC w krajach unijnych.

Kontrolą objęto przede wszystkim pomidory, sałatę, ogórki, paprykę sprzedawane w marketach, hurtowniach i centrach dystrybucyjnych oraz w sklepach detalicznych  na targowiskach.

Sprawdzano głównie prawidłowości znakowania krajem pochodzenia oraz możliwości identyfikacji partii na podstawie dokumentów towarzyszących.

Kontrola nie obejmowała badań mikrobiologicznych.

Zbadano 451 partii o łącznej masie 191,8 t, w tym:

  • 396 partii świeżych warzyw o masie  170,7 t,
  • 55 partii świeżych owoców o masie 21,1 t.

Nieprawidłowości w zakresie znakowania oferowanych do sprzedaży świeżych owoców i warzyw stwierdzono w przypadku 6% wszystkich skontrolowanych partii.

Polegały one na:

  • braku informacji o kraju pochodzenia danej partii świeżych warzyw lub owoców,
  • podaniu błędnej informacji na temat kraju pochodzenia, tj. na wywieszkach przy produkcie podawano więcej niż jeden kraj pochodzenia lub kraj pochodzenia inny niż na opakowaniu.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here