Większą promocję polskiej żywności pochodzącej z łowiectwa zapowiedział w Pułtusku wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk. – Wspólnie z Lasami Państwowymi będziemy otwierać sklepy pod nazwą „Dobre z lasu” – zapowiedział podczas otwarcia I Mazowieckiego Konkursu Kuchni Myśliwskiej i Łowieckiej. W wydarzeniu uczestniczył też sekretarz stanu Rafał Romanowski.
O konkursie
W I Mazowieckim Konkursie Kuchni Myśliwskiej i Łowieckiej im. dr. Grzegorza Russaka wzięło udział 14 Kół Łowieckich i cztery Koła Gospodyń Wiejskich. Uczestnicy przygotowali istną ucztę dla podniebienia. Pasztet z jelenia, zrazy z kozła, żurek myśliwski, tort leśny, smalec, leczo z sarniny, ciasto „leśny mech”, pasztet z bażanta, carpaccio z jelenia, comber z sarny, gulasz myśliwski z jelenia, tatar myśliwski, pasztet z dziczyzny, polędwica z sarny z jagodami, salami truflowe z jelenia – to tylko niektóre ze specjałów, których można było skosztować.
Łowczy okręgowy Daniel Nitowski odznaczył wicepremiera Henryka Kowalczyka medalem za zasługi dla łowiectwa okręgu ciechanowskiego Polskiego Związku Łowieckiego.
Organizatorami konkursu były: Stowarzyszenie „Wspólnota Polska”, Dom Polonii w Pułtusku, Polski Związek Łowiecki oraz Koło Łowieckie „Czajka”. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk.
Promocja polskiej żywności
– Bardzo się cieszę, że polska żywność, również ta pochodząca z łowiectwa, jest tak promowana. Jesteśmy wszyscy przekonani, że, jak mówił Grzegorz Russak, jest najlepsza na świecie i cały świat się o tym przekonuje – mówił wicepremier Henryk Kowalczyk.
– Eksport polskiej żywności rośnie z roku na rok, o kilka, kilkanaście procent, osiągając wartość prawie 40 mln euro, ale w tym pakiecie polskiej żywności również znaczące miejsce powinna zajmować kuchnia myśliwska i żywność myśliwska. Cieszę się bardzo z tej inicjatywy i gratuluję pomysłu – dodał szef resortu rolnictwa.
W wydarzeniu i promocji polskiej żywności myśliwskiej uczestniczył również wiceminister Rafał Romanowski, który zwiedzał stoiska z żywnością wytworzoną na bazie dziczyzny.
O patronie konkursu
Nieżyjący już dr Grzegorz Russak – wieloletni dyrektor pułtuskiego Domu Polonii – był propagatorem tradycyjnej kuchni myśliwskiej i kresowej.
– Bardzo wytrwale promował kuchnię myśliwską i dlatego nie mogło być lepszego miejsca niż właśnie tutaj, aby konkurs jego imienia przeprowadzić – podkreślił wicepremier Henryk Kowalczyk.
Źródło: MRIRW