Ministerstwo rolnictwa wspólnie z Lasami Państwowymi otwierają sklepy z dziczyzną

Większą promocję polskiej żywności pochodzącej z łowiectwa zapowiedział w Pułtusku wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk. – Wspólnie z Lasami Państwowymi będziemy otwierać sklepy pod nazwą „Dobre z lasu” – zapowiedział podczas otwarcia I Mazowieckiego Konkursu Kuchni Myśliwskiej i Łowieckiej. W wydarzeniu uczestniczył też sekretarz stanu Rafał Romanowski.

Promocja polskiej żywności myśliwskiej zapowiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk
Promocja polskiej żywności myśliwskiej zapowiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk

O konkursie

W I Mazowieckim Konkursie Kuchni Myśliwskiej i Łowieckiej im. dr. Grzegorza Russaka wzięło udział 14 Kół Łowieckich i cztery Koła Gospodyń Wiejskich. Uczestnicy przygotowali istną ucztę dla podniebienia. Pasztet z jelenia, zrazy z kozła, żurek myśliwski, tort leśny, smalec, leczo z sarniny, ciasto „leśny mech”, pasztet z bażanta, carpaccio z jelenia, comber z sarny, gulasz myśliwski z jelenia, tatar myśliwski, pasztet z dziczyzny, polędwica z sarny z jagodami, salami truflowe z jelenia – to tylko niektóre ze specjałów, których można było skosztować.

Łowczy okręgowy Daniel Nitowski odznaczył wicepremiera Henryka Kowalczyka medalem za zasługi dla łowiectwa okręgu ciechanowskiego Polskiego Związku Łowieckiego.

Organizatorami konkursu były: Stowarzyszenie „Wspólnota Polska”, Dom Polonii w Pułtusku, Polski Związek Łowiecki oraz Koło Łowieckie „Czajka”. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk.

Promocja polskiej żywności

– Bardzo się cieszę, że polska żywność, również ta pochodząca z łowiectwa, jest tak promowana. Jesteśmy wszyscy przekonani, że, jak mówił Grzegorz Russak, jest najlepsza na świecie i cały świat się o tym przekonuje – mówił wicepremier Henryk Kowalczyk.

– Eksport polskiej żywności rośnie z roku na rok, o kilka, kilkanaście procent, osiągając wartość prawie 40 mln euro, ale w tym pakiecie polskiej żywności również znaczące miejsce powinna zajmować kuchnia myśliwska i żywność myśliwska. Cieszę się bardzo z tej inicjatywy i gratuluję pomysłu – dodał szef resortu rolnictwa.

W wydarzeniu i promocji polskiej żywności myśliwskiej uczestniczył również wiceminister Rafał Romanowski, który zwiedzał stoiska z żywnością wytworzoną na bazie dziczyzny.

O patronie konkursu

Nieżyjący już dr Grzegorz Russak – wieloletni dyrektor pułtuskiego Domu Polonii – był propagatorem tradycyjnej kuchni myśliwskiej i kresowej.

– Bardzo wytrwale promował kuchnię myśliwską i dlatego nie mogło być lepszego miejsca niż właśnie tutaj, aby konkurs jego imienia przeprowadzić – podkreślił wicepremier Henryk Kowalczyk.

Źródło: MRIRW

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

10 tysięcy kary za błąd przy oprysku. Pierwsze kary już nałożone

Nowe przepisy, surowsze sankcje i kontrole terenowe – sezon oprysków rozpoczął się nie tylko na polach, ale i w kalendarzach inspektorów. Pierwszy mandat –...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics