W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w jednej z partii metki łososiowej.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Metka łososiowa Kiełbasa Surowa Metka (opakowanie MAP o średniej wadze ok. 1,4 kg)
Numer partii: 1F828092828
Termin przydatności do spożycia: 20.10.2022
Producent: Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o., Zakład Produkcyjny w Uniszkach Cegielni, 06-500 Mława, Uniszki Cegielnia 16A, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14130301
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o. powiadomił wszystkich odbiorców o niezgodności i rozpoczął proces wycofywania produktu z rynku.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/listerioza.
Źródło: GIS