W metce łososiowej wykryto groźne bakterie

W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w jednej z partii metki łososiowej.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Metka łososiowa Kiełbasa Surowa Metka (opakowanie MAP o średniej wadze ok. 1,4 kg)

Numer partii: 1F828092828

Termin przydatności do spożycia: 20.10.2022

Producent: Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o., Zakład Produkcyjny w Uniszkach Cegielni, 06-500 Mława, Uniszki Cegielnia 16A, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14130301

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o. powiadomił wszystkich odbiorców o niezgodności i rozpoczął proces wycofywania produktu z rynku.

Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania.

„Mięso” z laboratorium nie jest mięsem!

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/listerioza.

Źródło: GIS

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Autonomiczny robot usuwa chwasty na polach w Wielkopolsce i na Mazowszu

Najnowszy robot do odchwaszczania pól buraków cukrowych rusza do akcji. Wyposażony w system rozpoznawania roślin, precyzyjnie i skutecznie eliminuje chwasty. Obecnie jest testowany w...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics