W okresie przedświątecznym obserwujemy ożywienie rynku wieprzowiny w większości krajów Unii Europejskiej. Liczne jarmarki i imprezy świąteczne odbywają się bez ograniczeń covidowych. Ubojnie gorączkowo szukają surowca. Podaż żywca jest na poziomie znacząco niższym niż w latach ubiegłych, co jest konsekwencją mniejszego unijnego pogłowia świń sięgającego 4,5% w stosunku rocznym. Na świecie jednak produkcja wieprzowiny rośnie. FAO prognozuje jej wzrost w 2022 r. o 1,8% w stosunku rocznym.
Utrzymuje się pozytywny trend cenowy
W ciągu ostatnich dwóch tygodni niemieckie tuczniki podrożały o 10 centów i osiągnęły w notowaniach VEZG cenę 2,00 €/kg. (wbc). Na giełdzie internetowej w Niemczech w ostatnim tygodniu cena wzrosła do 2,10 €/kg. Warto wspomnieć, że wzrosty cenowe nastąpiły przy znacznej redukcji zapasów wieprzowiny w niemieckich zakładach mięsnych. Dodatkowe impulsy pochodzą również z rynków azjatyckich, w tym z Chin. Zamówienia składane przez chińskich importerów są coraz większe, choć daleko im do rekordowych zamówień z lat ubiegłych.
Ceny skupu żywca wieprzowego nie zapewniają opłacalności produkcji
Na rynku krajowym widać pozytywne tendencje
Obroty handlowe wieprzowiną rosną. Rosną ceny skupu żywca przy spadających cenach zbóż. Zwiększony popyt wystąpił w okresie niskiej podaży świń przeznaczonych do uboju. Ceny skupu tuczników w niektórych zakładach mięsnych w klasie E przekraczają 10 zł/kg.
Źródło: POLPIG