Zgodnie z przedwynikowym szacunkiem tegoroczne zbiory owoców wyniosą ok. 5,4 mln t (+6,0% r/r) i tym samym ukształtują się one wyraźnie powyżej średniej wieloletniej za ostatnie 5 lat. Zbiory owoców z drzew są obecnie oceniane na ponad 4,7 mln t (+5,5% r/r), podczas gdy zbiory owoców jagodowych na ponad 0,6 mln t (+5,0% r/r).
Zgodnie z raportem GUS warunki agrometeorologiczne sprzyjały przezimowaniu upraw sadowniczych i na przeważającym obszarze kraju nie stwierdzono strat mrozowych. Ze
względu na relatywnie niskie temperatury oraz brak opadów na początku wegetacji kwitnienie rozpoczęło się z opóźnieniem. Odnotowana wiosną susza doprowadziła do dużego opadu zawiązków owocowych. Mimo, że w tym roku nie wystąpiły straty związane z wiosennymi przymrozkami, to w części regionów kraju doszło do strat spowodowanych gradem. Latem i jesienią warunki agrometeorologiczne uległy poprawie, choć w wielu
regionach mieliśmy do czynienia z suszą. W przypadku owoców z drzew, zbiory jabłek oceniane są na poziomie ok. 4,2 mln t (+4% r/r), wiśni na ok. 183 tys. t (+10% r/r), śliwek na ok. 132 tys. t (+12% r/r), gruszek na ok. 82 tys. t (+19% r/r) oraz czereśni na ok. 79 tys. ton (33% r/r). W przypadku owoców jagodowych zbiory porzeczek ogółem szacowane są na ponad 152 tys. t (bez zmian), truskawek na niemal 184 tys. t (+18% r/r), malin na ok. 110 tys. t (+6% r/r), borówek na ok. 63 tys. t (+14%) oraz agrestu na ok. 9 tys. t (-5% r/r).
Zbiory warzyw lekko poniżej średniej wieloletniej
Zgodnie z przedwynikowym szacunkiem GUS z 30.09.2022, tegoroczne zbiory warzyw gruntowych wyniosą ok. 3,9 mln t (+0,5% r/r), a tym samym ukształtują się lekko poniżej średniej wieloletniej za ostatnie 5 lat. Chłodna i sucha wiosna opóźniła i wydłużyła w czasie siewy warzyw. W konsekwencji wschody warzyw były relatywnie słabe i nierównomierne. Miesiące letnie charakteryzowały się zmiennością, a w szczególności niekorzystnie na
wzrost przyczyniły się wysokie temperatury powietrza w czerwcu oraz lipcu, jednakże deszcze w tych okresach poprawiły stan wilgotności gleb. Jesienią warunki agrometeorologiczne poprawiły się. Zbiory kapusty oceniane są na ok. 650 tys. t, kalafiorów na ok. 136 tys. t, cebuli na ok. 644 tys. t, marchwi na ok. 603 tys. t, buraków ćwikłowych na ok. 234 tys. t, ogórków na ok. 143 tys. t, a pomidorów na ok. 166 tys. t.
Wzrost cen owoców i warzyw nasilany przez rosnące koszty produkcji
Zbiory pozostałych warzyw gruntowych szacuje się na ok. 1,4 mln t. Ze względu na wyraźny postęp technologiczny i rosnącą specjalizację w polskim rolnictwie, zmniejsza się wpływ negatywnych warunków pogodowych na produkcję. W efekcie mimo nie najlepszych warunków pogodowych w tym sezonie, produkcja owoców i warzyw ukształtowała się na relatywnie wysokim poziomie. Jest to czynnik ograniczający wzrost dynamiki cen owoców i warzyw. W przeciwnym kierunku oddziałują natomiast rosnące koszty produkcji owoców i warzyw, związane m.in. wysokimi cenami nawozów oraz energii (problem szczególnie obserwowany w produkcji szklarniowej). „W konsekwencji uważamy, że w najbliższych kwartałach dynamika cen owoców i warzyw pozostanie w trendzie wzrostowym. W II poł. 2023 r. prognozujemy jej spadek wspierany przez efekty wysokiej bazy sprzed roku i obniżającą się presję kosztową” – napisali analitycy Credit Agricole w komunikacie.
Źródło: Credit Agricole