Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej soków i nektarów oraz oznakowania syropów owocowych, którą objęto 91 podmiotów (57 sklepów i 34 producentów).
Oceną organoleptyczną objęto 4 partie soków i nektarów. Nie stwierdzono nieprawidłowości w danym zakresie.
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 72 partiach soków i nektarów, z czego 3 zakwestionowano (4,2%). Stwierdzono m.in. obecność niedeklarowanej substancji konserwującej, zaniżoną zawartość cukrów w odniesieniu do deklaracji zawartej w wartości
odżywczej, niezgodną z deklaracją zawartość glukozy i sacharozy oraz kwasowość, a także niecharakterystyczny profil antocyjanów dla soku z czarnej porzeczki.
Znakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 205 partii (133 – soki i nektary, 72 – syropy owocowe), z czego w 56 (26 – soki i nektary, 30 – syropy owocowe) stwierdzono nieprawidłowości (19,5% – soki i nektary, 41,7% – syropy owocowe).
Dotyczyły one m.in.:
- Wyeksponowania na frontowej części etykiety grafiki owocu oraz napisu „WIŚNIA”/ „MALINA” sugerujących, że jest to syrop z owoców wiśni/maliny lub soku wiśniowego/malinowego, podczas gdy smak owocowy został nadany z zastosowanego w produkcji aromatu.
- Stosowania nazwy produktu nieadekwatnej do jego składu, np. „Malina. Suplement diety” (na frontowej części) oraz „Suplement diety w postaci syropu o smaku malinowym pasteryzowany” (w tylnej części), podczas gdy z wykazu składników wymienionych na etykiecie wynika, że w syropie występuje przewaga zagęszczonego soku aroniowego.
- Podawania dwóch rozbieżnych nazw, np. na froncie oraz jednym z boków „syrop z kwiatów czarnego bzu” wraz z wizerunkiem kwiatów, a w innym miejscu (w formie słownej i graficznej) – „sok …”.
- Braku podania obok nazwy produktu informacji o zastosowanych procesach technologicznych (np. „tłoczony na zimno”, „pasteryzowany”).
- Braku procentowej zawartości składnika podkreślonego słownie lub graficznie na opakowaniu (np. maliny, aronii).
- Stosowania deklaracji sugerujących szczególne właściwości soków (np. „bez konserwantów, barwników, dodatków smakowych i aromatów oraz dodatkowego cukru”, „naturalny sok”).
- Użycia określenia „ekologiczny”, podczas gdy producent nie posiadał certyfikatu poświadczającego produkcję ekologiczną.
Źródło: IJHARS