Mięso z laboratoriów z coraz większymi szansami

Regulatorzy rynku żywnościowego ze Stanów Zjednoczonych (US Food and Drug Administration – FDA) oraz z Chin (China National Center for Food Safety Risk Assessment – CFSA) spotkali się by przedyskutować dopuszczenie do powszechnej sprzedaży mięsa z hodowli laboratoryjnych.

burger z laboratorium
Mięso z laboratoriów z coraz większymi szansami

FDA już wcześniej wydała wstępne zgody na wprowadzenie takich produktów na rynek. Spotkanie z chińskim regulatorem jest otwarciem możliwości ekspansji dla amerykańskich start-upów do rynku chińskiego.

Eksport ukraińskich zbóż przez porty Morza Czarnego będzie kontynuowany

Przypomnijmy, że „mięso z laboratoriów” jest w przeciwieństwie do tak zwanych „roślinnych odpowiedników mięsa” mięsem, ale namnożonym z komórek odzwierzęcych w warunkach przemysłowego laboratorium.

Źródło: KIPDiP

Advertisement
Advertisement

Advertisement

Małgorzata Kulma
Małgorzata Kulmahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: m.kulma@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wyjątkowa bakteria dostępna w sieci sprzedaży Agrii

W sieci sprzedaży Agrii pojawił się nowy produkt, który szczególnie teraz może znaleźć zastosowanie w niejednym gospodarstwie. Mowa o RhizoPlus zawierającym wyjątkową bakterię Bacillus...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics