W celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności na etapie produkcji pierwotnej, PIORiN prowadzi urzędowe kontrole pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych. Kontrole te mają na celu sprawdzenie prawidłowości stosowania ś.o.r. zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa oraz zapobieganie wprowadzeniu do obrotu żywności stwarzającej zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Gospodarstwo w którym produkowane są nowalijki, w tym przypadku ogórki, zostało skontrolowane przez inspektorów WIORiN Kielce O/Staszów.
Przeprowadzono kontrolę prawidłowości stosowania środków ochrony roślin tj. sprawdzono posiadanie aktualnego zaświadczenia o ukończeniu szkolenia w zakresie ś.o.r., posiadanie protokołów potwierdzających sprawność techniczną opryskiwaczy, prowadzenie ewidencji stosowanych ś.o.r. oraz prawidłowość przechowywania ś.o.r. W ramach tej kontroli, w oparciu o Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 września 2020 r. w sprawie pobierania próbek roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów do badań na obecność pozostałości środków ochrony roślin, pobrano próbę ogórków do badań.
Źródło: PIORIN