Pozytywne impulsy z europejskiego rynku wieprzowiny wyraźnie zaznaczyły się w ubiegłym tygodniu. Niska podaż żywca oraz ostatnie dni świąteczne przy korzystnej pogodzie do grillowania zwiększyły popyt na niektóre produkty wieprzowe. W wielu krajach europejskich cena tuczników wzrosła.
Według ISN w Belgii tuczniki zdrożały o 6 centów. Podobnie jak u naszych zachodnich sąsiadów cena wzrosła o 5 eurocentów w Holandii i Austrii. Cena została utrzymana w Danii, Francji i Hiszpanii. Na Półwyspie Iberyjskim zbyt mała podaż surowca przyczynia się do stopniowego wprowadzania 4-dniowego tygodnia pracy w zakładach przetwórczych. W Niemczech cena tuczników w notowaniach VEZG w dniu 2 czerwca br. została utrzymana na poziomie 2,38 €/kg (wbc).
WPR wchodzi w fazę realizacji – 15 marca rusza nabór wniosków, znamy harmonogram
Mała podaż – wysokie ceny
Krajowe ubojnie poszukują tuczników, których cena rośnie ze względu na niewystarczającą podaż żywca. W ubiegłym tygodniu ceny wzrosły i oscylowały 11,20-11,35 zł/kg klasy E. Jednakże handel wieprzowiną nie rozwija się w stopniu zadowalającym pomimo korzystnych warunków pogodowych. Część zakładów ogranicza więc liczbę ubojów. Do tego dochodzi krótszy tydzień pracy ze względu na święto w czwartek 8 czerwca.
Źródło: POLPiG