Jak wynika z analiz Grupy DROSED – jednego z największych krajowych producentów drobiu – spożycie mięsa kaczki w Polsce rośnie o ok. 10-15 proc. rocznie. Mimo to, jest ono wciąż zdecydowanie mniejsze niż spożycie kurczaka.
W ubiegłym roku Polacy zjedli ok. 8 000 ton kaczego mięsa, podczas gdy spożycie kurczaka plasowało się na poziomie 900 000 ton. Kaczka, pomimo walorów smakowych, jest przez nas wciąż niedoceniana, ale powoli zaczyna się to zmieniać, w dużej mierze za sprawą coraz większej liczby restauracji, które proponują potrawy z kaczki swoim gościom, a także rosnącej popularności kuchni chińskiej. Jeszcze 10 lat temu zdecydowana większość krajowej produkcji trafiała za granicę, głównie do Niemiec. Obecnie ok. 95 proc. produkcji trafia na rynek krajowy, a pozostałe 5 proc. eksportujemy do naszych sąsiadów, na Litwę i do Szwecji. Spożycie kaczki w Polsce kształtuje się jednak wciąż na zdecydowanie niższym poziomie, niż w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Szwecji i Francji.
– W ostatnich latach zauważamy w kraju stopniowy wzrost spożycia mięsa kaczki. Szacujemy, że wynosi on ok. 10-15% rocznie, a konsumpcja w przeliczeniu na jednego mieszkańca to ok. 16-18 dkg rocznie – mówi Krzysztof Terlikowski, członek Zarządu Grupy DROSED. – To wciąż niewiele. Dla przykładu, Niemcy zjadają ok. 1 kg kaczki na głowę rocznie, czyli 6 razy więcej niż my – wyjaśnia. – Poziom konsumpcji kurczaka w Polsce (w ubiegłym roku ok. 25 kg na głowę rocznie) jest już ustabilizowany i zbliżony do średniej europejskiej. Natomiast drób wodny pozostaje na naszym rynku wciąż kategorią niszową. Dlatego Grupa DROSED prowadzi działania mające na celu edukowanie konsumentów odnośnie zalet kaczego mięsa, które jest smaczne, kruche, a ponadto bogate w białko, żelazo i witaminy. Wiele ciekawych przepisów mogą oni znaleźć w internetowym serwisie www.drobioteka.pl.
Grupa DROSED jest jednym z największych producentów kaczki w Polsce. Należąca do Grupy spółka Sedar S.A. w Międzyrzecu Podlaskim dostarcza na rynek najpopularniejszy gatunek kaczki – Pekin. Kaczka hodowana jest w czystym ekologicznie regionie we wschodniej Polsce. Firma proponuje konsumentom kaczkę świeżą, w tym gotową do pieczenia z jabłkami, elementy tj. filet i uda oraz kaczkę mrożoną.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu