W poniedziałek w siedzibie resortu rolnictwa odbyło się spotkanie z importerami wołowiny z Japonii i Hongkongu, którego celem było zaprezentowanie importerom szczegółowych informacji nt. sektora wołowiny w Polsce.
Sektor wołowiny w Polsce
Program promocyjny UE„Europejska wołowina na azjatyckich rynkach” jest realizowany przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).
Spotkanie w siedzibie MRiRW posłużyło zaprezentowaniu importerom szczegółowych informacji nt. sektora wołowiny w Polsce, skali i specyfiki produkcji tego mięsa w naszym kraju oraz warunków eksportu żywności pochodzenia zwierzęcego z Polski.
Na pytania gości odpowiadali przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
– Produkcja i eksport mięsa to polska specjalność. Polska jest trzecim eksporterem wołowiny w UE. Liczę, że kontakty nawiązane przez Państwa w trakcie wizyty w Polsce zaowocują kolejnymi umowami na dostawy polskiej wołowiny – powiedział wiceminister Bartosik.
Eksport towarów rolno-spożywczych do Japonii
Japonia i Hongkong to ważni odbiorcy żywności z Polski. W 2022 r. nasz eksport do Japonii osiągnął wielkość 108 mln euro, a mrożona wołowina to najważniejszy produkt eksportowy na ten rynek. Polski eksport żywności do Hongkongu osiągnął natomiast wielkość 93,8 mln euro.
Źródło: MRiRW