Jak oznakowanie żywności może zmienić przyzwyczajenia?

Od wielu lat obserwujemy rosnący problem otyłości w krajach Europy. W samych latach 1990 – 2006, według statystyk pochodzących z WHO, poziom otyłości w Europie potroił się. Agendy europejskie pracują nad sposobami poprawy nawyków żywieniowych wśród Europejczyków. Europejscy naukowcy próbują między innymi ustalić, w jaki sposób oznakowanie żywności może zmienić i poprawić przyzwyczajenia konsumentów.

\"\"

Jednym z projektów poświęconych tej problematyce jest FLABEL (Food Labelling to Advance Better Education for Life), który otrzymał 2 860 000 euro wsparcia z Funduszy Europejskich. W ramach tego projektu, przebadano ponad 37 tysięcy produktów w 84 punktach sprzedaży.

Wyniki badań projektu FLABEL oraz jemu pokrewnych, są już przedmiotem europejskiej debaty. W kwietniu 2011 roku, Parlament Europejski przyjął nowe zasady znakowania żywności. Nakładają one na producentów – bardziej restrykcyjne niż dotychczas – zobowiązania dotyczące umieszczania informacji na temat składników odżywczych na opakowaniu. Ustawa stanowi, iż w ciągu 5 lat, unijne oznakowania muszą precyzować wartość energetyczną oraz zawartość białka, kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych, węglowodanów, cukrów i soli. Ponadto, mięso pakowane powinno zawierać informacje o kraju pochodzenia oraz substancjach alergennych. Zalecenia dotyczące minimalnej wielkości czcionki mają dodatkowo poprawić czytelność etykiet.  

Rzeczywiście, oznakowania mogą być czasem mylące. W listopadzie 2011 roku niemiecki sąd nakazał znanemu producentowi czekolady zmianę oznakowań, które niejasno informowały o zawartości witamin, tłuszczów oraz cukru w produktach. Zapewnienie konsumentom możliwie precyzyjnej informacji, może pomóc w podjęciu właściwych decyzji podczas zakupów. 

Badania prowadzone w ramach projektu FLABEL mogą pomóc ustawodawcom i producentom żywności w określeniu najefektywniejszego sposobu przekazywania informacji. Oczywiste jest, że nie rozwiążą one problemu otyłości w Europie, ale są bardzo ważne, zważywszy, iż Europejczycy mają średnio pół godziny tygodniowo na zrobienie zakupów, co zmusza ich do podejmowania szybkich decyzji w trakcie przemierzania kolejnych alejek supermarketu. Właściwe oznakowanie produktów żywieniowych to niewątpliwie skuteczne narzędzie, pomocne podczas podejmowania samodzielnych i świadomych wyborów odnośnie diety i zdrowego stylu życia.

Polskim partnerem projektu jest Uniwersytet Warszawski.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Kontrole żywności – u producenta, w sklepie i na granicy

Każdy z producentów, importerów i dystrybutorów żywności ma regularny kontakt z Państwową Inspekcją Sanitarną. Tylko w 2023 r. organy PIS przeprowadziły ponad 240 tys....
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics