UE: mniej salmonelli, więcej kampylobakteriozy

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Europejskim Centrum Prewencji i Zwalczania Chorób (ECDC) opublikowały raport za 2010 r. na temat występowania zoonoz, czyli chorób zakaźnych przenoszonych ze zwierząt na ludzi, a także chorób pochodzenia pokarmowego – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.

Okazuje się, że liczba przypadków salmonellozy wśród mieszkańców UE zmniejszyła się w 2010 r. o 9 proc. do 99 020 wobec 108 618 w 2009 r. Według raportu, główną przyczyną postępów w tym zakresie jest wdrożenie od 2003 r. programów walki z salmonellozą wśród drobiu we wszystkich państwach członkowskich UE.

Najczęściej występującą zoonozą w UE jest nadal kampylobakterioza, wywołana przez bakterie z rodzaju Campylobacter . W 2010 r. w państwach UE zanotowano 212 064 przypadki tej choroby wśród ludzi, co oznacza 7 proc. w stosunku do 2009 r. Najczęstszym źródłem zakażenia kampylobakteriozą jest spożycie niedogotowanego lub niedopieczonego mięsa drobiu zanieczyszczonego bakterią, obróbka mięsa lub kontakt ze skażonymi ptakami.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Źródło: FAMMU/FAPA
 

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics