Obłożenie soli podatkiem mogłoby zmniejszyć liczbę zgonów z powodu chorób serca w krajach rozwijających się o 3 proc. – ogłoszono podczas Światowego Kongresu Kardiologicznego w Dubaju.
Zespół doktora Thomasa Ganiano z Harvard School of Medicine szacuje, że dobrowolne ograniczenie przez przemysł spożywczy ilości soli w zawartej w produktach oraz opodatkowanie produktów zawierających sól w 19 krajach rozwijających się (żyje w nich ponad połowa populacji świata) mogłoby zmniejszyć roczną liczbę zgonów z powodu chorób układu krążenia o 2-3 proc.
Choroby układu krążenia to najczęstsza na świecie przyczyna zgonu (17,3 miliona rocznie). Ponad 80 proc. zgonów ma miejsce w krajach o niskich i średnich dochodach. Dzięki zmniejszeniu spożycia soli spadłaby liczba osób wymagających leczenia z powodu nadciśnienia oraz zawałów serca czy udarów mózgu. W Chinach liczba zawałów spadłaby o 1,7 proc., zaś w Indiach – o 1,47 proc. Liczba udarów – o 4,7 proc. w Chinach oraz o 4 proc. w Indiach.
Analizy dokonano w oparciu o dane brytyjskiej UK Standards Agency.
Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl, fot. sxc.hu