Nawóz z drożdży – nowe oblicze szczepu Yarrowia lipolytica

W sezonie wiosna 2024 firma AGRARIUS wprowadza na rynek preparat mikrobiologiczny bi system24, który łączy w sobie potencjał unikalnego szczepu drożdży Yarrowia lipolytica wraz z jego cennymi metabolitami oraz wyspecjalizowanych, pożytecznych bakterii Bacillus megaterium i Bacillus azotofixans.

Nawóz z drożdży – nowe oblicze szczepu Yarrowia lipolytica

Spis treści

  1. Wstęp
  2. Drożdże w rolnictwie
  3. Yarrowia: korzyści dla roślin
  4. Yarrowia: korzyści dla ryzosfery
  5. Efekty stosowania
  6. Podsumowanie

Wstęp

Niska bioróżnorodność mikroorganizmów zamieszkujących gleby spowodowana m.in. stosowaniem środków ochrony roślin, zmianami klimatu oraz wzrastającym zanieczyszczeniem środowiska sprawia, że konieczne jest stosowanie bezpiecznych, naturalnych preparatów, które nie tylko wpływają pozytywnie na wzrost i rozwój roślin, ale również przyczyniają się do zwiększenia puli pożytecznych mikroorganizmów i poprawy struktury gleby.

Drożdże w rolnictwie

Do tej pory wiele prac koncentrowało się na bakteriach, ale w ostatnich latach pojawiły się liczne badania potwierdzające potencjał drożdży do bezpiecznego wspomagania wzrostu i rozwoju roślin. Powszechne wykorzystanie pożytecznych mikroorganizmów oraz wzbogaconych mikrobiologicznie bioproduktów jest szansą na rozwój zrównoważonych metod produkcji ogrodniczej i rolniczej, poprawę jakości produkowanych plonów oraz ochronę środowiska i zdrowia człowieka. Odpowiedzią na opisane powyżej potrzeby jest nowy, innowacyjny preparat o niepowtarzalnym składzie – bi system24, który swoją efektywność zawdzięcza unikalnej kombinacji mikroorganizmów prokariotycznych (bakterie z rodzaju Bacillus) i eukariotycznych (szczep drożdży Yarrowia lipolytica). Co więcej, nawóz z drożdży został wzbogacony w metabolity, czyli związki aktywne wytwarzane przez drożdże Yarrowia lipolytica, które niosą liczne korzyści zarówno dla mikroorganizmów glebowych, jak i roślin.

Występujący w preparacie bi system24 szczep drożdży Yarrowia lipolytica od wielu lat z powodzeniem stosowany jest w preparatach probiotycznych dedykowanych zwierzętom oraz do oczyszczania skażonych zanieczyszczeniami gruntów. Jego wykorzystanie jako nawóz z drożdży jest zatem gwarancją bezpieczeństwa i skuteczności.

Yarrowia: korzyści dla roślin

Drożdże Yarrowia lipolytica są źródłem wielu korzystnych dla gleby i roślin metabolitów zawierających w swoim składzie naturalne wysokowartościowe aminokwasy, cenne makro i mikroelementy (np. selen, chrom, żelazo, mangan, cynk, jod, miedź), witaminy (szczególnie z grupy B, C, E i D), substancje bioaktywne (betaglukany, mannany, enzymy, kwasy nukleinowe i kwasy organiczne), składniki biologicznie czynne (np. GABA (kwas gammaaminomasłowy), trehaloza, koenzym Q10, jabłczan cytruliny, kwas kynureninowy) i wiele innych. Wspomniane wyżej mikroorganizmy są ważnym składnikiem produkcji rolnej, a ich obecność w uprawie promuje wzrost i rozwój roślin, zwiększa ich odporność na stres oraz poprawia jakość i właściwości gleby. Wysoka zawartość unikalnych składników prozdrowotnych w nawozie z drożdży pozytywnie wpływa również na wzrost i rozwój systemu korzeniowego roślin.

Yarrowia: korzyści dla ryzosfery

Korzenie, po zastosowaniu nawozu z drożdży bi system24, są bardziej złożone i mocniej rozgałęzione, co bezpośrednio przekłada się na lepszą absorpcję wody i składników mineralnych z podłoża przez roślinę. Bakterie, dzięki swoim właściwościom udostępniania fosforu i wiązania azotu, wpływają na zwiększanie jakości (w tym zdrowotności i wartości odżywczych) oraz ilości plonów. Zintegrowane działanie wyspecjalizowanych bakterii i unikalnego szczepu drożdży Yarrowia lipolytica sprawia, że preparat wykazuje wyjątkowo szerokie działanie we wspieraniu wzrostu i rozwoju roślin oraz poprawy jakości gleby.


Efekty stosowania

Po doglebowym zastosowaniu nawozu z drożdży bi system24 roślina szybciej i efektywniej kiełkuje oraz jest bardziej odporna na niekorzystne warunki środowiska. Rośliny rosnące w glebie przy obecności korzystnych mikroorganizmów wykazują wyższą zasobność w kluczowe składniki odżywcze, uzyskując wyższe plonowanie i zawartość substancji pokarmowych. Niekwestionowaną przewagą tego preparatu jest wpływ produkowanych przez drożdże związków o działaniu antyoksydacyjnym takich jak koenzym Q10 czy kwas GABA na poprawę właściwości prozdrowotnych roślin.

Podsumowanie

W dobie niezdrowej i niepełnowartościowej żywności bardzo istotne jest skupienie uwagi na podniesieniu jej walorów zdrowotnych. Uzyskane po zastosowaniu preparatu bi system24 rośliny są bardziej zasobne m.in. w związki antyoksydacyjne, witaminy z grupy B, cynk, selen, magnez i żelazo. Tak bogata w prozdrowotne związki żywność, przynosi korzyści również dla konsumenta, a to sprawia, że rośliny wykazujące wyższe walory prozdrowotne są bardziej konkurencyjne na rynku i chętnie wybierane przez klienta, nawet za wyższą cenę.

dr Małgorzata Hałat-Łaś
Specjalista ds. badań mikrobiologicznych – Agrarius

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wyzwania sektora rolno-spożywczego: spotkanie z przedstawicielami Krajowej Izby Gospodarczej

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski uczestniczył w spotkaniu przedstawicieli Krajowej Izby Gospodarczej (KIG) oraz w posiedzeniu komitetu KIG, w dniu 21.11.2024, które...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics