Przemysł mięsny sprzeciwia się decyzji Komisji Europejskiej dotyczącej likwidacji subwencji do eksportu wieprzowiny. Zdaniem przedsiębiorców może to spowodować utratę kontraktów z zagranicznymi odbiorcami.
Jak wylicza Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Rolników Indywidualnych "Solidarność", bez dofinansowania opłacalność handlu widocznie maleje.
– Krajowy rynek oraz ceny skupu trzody chlewnej również odczują zaistniałą sytuację. Branża o wszystkim dowiedziała się nagle. Bruksela bez ostrzeżenia o 1/3 ograniczyła dopłaty do eksportu wołowiny, a ponadto całkowicie zrezygnowała z dopłat do eksportu przetworów wieprzowych. Polscy przedsiębiorcy korzystali z nich od czasu wstąpienia do UE. W ubiegłym roku z tego tytułu otrzymali 20 milionów euro – informuje Monika Pałka z NSZZ RI.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu