– Mamy nowy rekord cen trzody chlewnej. Od trzech tygodni trzoda bardzo szybko drożeje. Czy możemy mówić o efekcie Euro 2012? – zastaniawia się w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Zgodnie z wcześniejszymi przewidywaniami, ceny trzody chlewnej w bieżącym roku ustanowiły nowy rekord. W pierwszym tygodniu czerwca (4-10.06) zakłady monitorowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi za kilogram żywca płaciły dostawcom przeciętnie 5,67 zł netto (średnia za wszystkie klasy jakości). Jest to cena wyższa niż wynosił dotychczasowy rekord z drugiego tygodnia grudnia 2011 roku. Wówczas cena żywca osiągnęła poziom 5,65 zł/kg.
Cena żywca rośnie bardzo szybko od trzech tygodni. O ile w trzecim tygodniu maja (14-20.05) wynosiła przeciętnie 5,23 zł/kg, to już trzy tygodnie później była wyższa o 8 proc. (44 gr/kg). To najszybszy wzrost cen od prawie 16 miesięcy. Gdybyśmy spojrzeli na dane z pięciu poprzednich lat, to okaże się, że w tym okresie roku ceny trzody rosły przeciętnie o 26 gr/kg. Niewątpliwie w tym roku na szybszy wzrost cen wpływ miało osłabienie się złotego wobec euro oraz osłabienie się euro wobec dolara amerykańskiego. Jednak nie tylko.
Jak pokazują dane Komisji Europejskiej, w ostatnich trzech tygodniach to Polska zanotowała najszybszy wzrost cen i to zarówno wyrażonych w złotym, jak i w euro. Cena referencyjna trzody (za klasy E i S) wzrosła w Polsce o 7,3% do 1,74 EUR/kg wobec 1,62 EUR/kg w połowie maja. W tym samym czasie ceny w całej UE-27 wzrosły przeciętnie o 3,6 proc., a u naszych sąsiadów zza Odry o 2,4 proc.. Myślę, że w tym przypadku możemy mówić o efekcie Euro2012 i zwiększonym popycie na mięso. Ten zwiększony popyt jest prawdopodobnie w głównej mierze generowany przez krajowych konsumentów, ale swój wkład mógł mieć również przyjazd kibiców z zagranicy.
Jeśli chodzi o prognozy na najbliższe miesiące, to trzoda nadal będzie bardzo droga. Pogłowie w Polsce jest najniższe od lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku, spada pogłowie w innych krajach UE-27 a unijny eksport do krajów trzecich dzięki osłabieniu euro staje się bardziej konkurencyjny cenowo. Poza tym co roku latem trzoda chlewna drożeje.
BGŻ ocenia, że przebicie dotychczasowego rekordu cenowego latem jest prawdopodobne w 60 proc. Jeszcze kilka dni temu ocena byłaby wyższa, jednak dziś jest szansa na pozostanie Grecji w Strefie Euro, co może przełożyć się na umocnienie się euro wobec dolara i złotego wobec euro.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej