14 marca 2024 roku w Warce odbyły się uroczyste obchody 10-lecia założenia Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności. Podsumowano dotychczasowe działania, osiągnięcia i wskazano dalsze kierunki aktywności Stowarzyszenia.
Temat zrównoważenia rolnictwa i produkcji żywności jest dzisiaj jednym z najważniejszych tematów publicznej debaty w dyskusjach o bezpieczeństwie żywnościowym oraz zmianach klimatu, jak również opłacalności produkcji rolniczej w całej Europie. Członkowie Stowarzyszenia są częścią tej zrównoważonej transformacji i wspierają producentów rolnych, organizacje i firmy poprzez edukację oraz wymianę doświadczeń, przyczyniając się do budowania pozytywnych zmian w sektorze rolno-spożywczym.
Częścią obchodów 10-lecia była prezentacja Jarosława Wańkowicza, Przewodniczącego zarządu i Karoliny Tarnawskiej, Wiceprzewodniczącej zarządu, podsumowująca dotychczasowe działania, osiągnięcia i dalsze kierunki aktywności Stowarzyszenia. Jak podkreślali – konsekwentna realizacja strategii, opierająca się na dostarczaniu wiedzy i kompetencji, wsparciu dla biznesu, promowaniu produktów rolnictwa zrównoważonego oraz współuczestniczeniu w procesie analiz i opiniowania regulacji prawnych, pozwoliła zbudować silną pozycję ekspercką Stowarzyszenia na rynku rolno-spożywczym.
Stowarzyszenie wspólnie z firmą Accenture Polska publikuje regularne raporty, opracowania i analizy. W ramach publikacji raportu „Zrównoważona żywność w Polsce” po raz pierwszy udało się określić potencjał rynku żywności zrównoważonej w Polsce, który w średnim terminie może osiągnąć wartość 64,6 mld zł. Stowarzyszenie działa także aktywnie w obszarze ESG, czego przykładem jest wydanie raportu „Moment zwrotny w branży spożywczej”. Na potrzeby tego projektu zostało przebadanych ponad 200 przedsiębiorstw działających w sektorze rolno-spożywczym, a jego wyniki pokazały, że trzy razy więcej firm, które wdrożyły strategię ESG, odnotowało wzrost zysku operacyjnego niż firmy, które tego nie zrobiły.
Akademia Zrównoważonego Rolnictwa
Ważnym celem naszego Stowarzyszenia jest upowszechnianie wiedzy i tworzenie narzędzi dla producentów rolnych, których zadaniem jest ułatwienie przechodzenia na zrównoważony model rolnictwa. Przewodnik Zrównoważonego Rolnictwa to jedyne w Polsce całościowe kompendium wiedzy na temat rolnictwa zrównoważonego, który został dodatkowo przetłumaczony na język angielski i jest wykorzystywany biznesowo przez firmy członkowskie przy tworzeniu strategii ESG. Został on zintegrowany z platformą edukacyjną – Akademią Zrównoważonego Rolnictwa, która obejmuje obecnie 18 obszarów zawierających 69 lekcji poświęconych zrównoważeniu rolnictwa.
Elementem aktywności edukacyjnych są działania podejmowane wspólnie z firmami członkowskimi, w tym szkolenia, webinary, konferencje i dyskusje poświęcone m.in. przyszłości rolnictwa węglowego, znaczeniu bioróżnorodności, raportowaniu zrównoważonego rozwoju w sektorze rolno-spożywczym, gospodarce obiegu zamkniętego w łańcuchu wartości, zarządzaniu odpadami w rolnictwie, hodowli, zwiększaniu areału upraw jęczmienia browarnego w Polsce czy nagradzaniu najlepszych absolwentów uczelni rolniczych.
„Staramy się również adresować wyzwania związane z aspektami społecznymi z jakimi mierzy się rolnictwo. Społecznie odpowiedzialne rolnictwo nie może funkcjonować bez kobiet. Dlatego podejmujemy również szereg inicjatyw, których celem jest zwiększenie znaczenia kobiet w rolnictwie i produkcji żywności” – podkreśla Małgorzata Bojańczyk, dyrektorka Stowarzyszenia.
W ramach obchodów 10-lecia odbyła się także debata „Trendy i przyszłość zrównoważenia rolnictwa i żywności w perspektywie kolejnych 10 lat”. Jej uczestnikami byli: Agata Stolarska, Prezes zarządu Timac Agro Polska, Tomasz Kurpiewski, Sustainability senior manager, McDonald’s Polska, Maria Krawczyńska, Dyrektorka generalna i Członkini zarządu Forum Odpowiedzialnego Biznesu, Piotr Popa, Ekspert ds. public affairs, Grupa Żywiec oraz Anna Haase, rolniczka. Moderatorką była Małgorzata Bojańczyk, Dyrektorka Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności.
Źródło: Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego
Fot. Marta Nowak-Woźnica