Unijni inspektorzy ocenili, że białoruscy producenci mięsa drobiowego będą musieli jeszcze
poczekać z dostępem do rynku unijnego – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.
Biuro ds. Żywności i Weterynarii (FVO) Komisji Europejskiej opublikowało niedawno raport z audytu przeprowadzonego w marcu br., dotyczącego białoruskiego systemu kontroli produkcji mięsa drobiu z przeznaczeniem na eksport do UE.
Raport stwierdza, że system białoruski nie spełnia jeszcze wymogów prawodawstwa unijnego, w szczególności w zakresie badań żywca drobiu przed ubojem i tusz po uboju oraz kontroli dobrostanu zwierząt. Inspektorzy UE docenili jednak postęp dokonany od poprzedniej kontroli z 2010 r. Raport zawiera zalecenia dla strony białoruskiej w celu usunięcia uchybień i usprawnienia systemu kontroli.
Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu