Wysokie – często rekordowe plony buraków, które są możliwie do uzyskania w tym roku w wielu przypadkach nie trafiają do cukrowni, lecz w części pozostają na polu, na wskutek strat powstających w czasie zbioru. Dotyczy to nie tylko zbioru usługowego, lecz także kombajnów własnych rolników, nie zawsze sprawnych technicznie czy też właściwie wyregulowanych do warunków na polu. Najczęściej duże straty powstają w wyniku:
- zbyt niskiego ogłowienia (1-2cm za nisko to straty masy 10-20%) zdj.1
- ułamania korzenia pow. ø 2cm (ø 3-7 cm to straty masy 5 -15%) zdj.2
- zgubionych całych korzeni (tylko 0,25kg/m2 = 2,5 t/ha) zdj.3
Straty buraków to nie tylko „suche liczby” lecz zawsze wymierne wartości pieniężne zależne od rodzaju zakwalifikowania buraków. Pomocą w ocenie jakości zbioru jest formularz LIZ, który także wskazuje środki zaradcze jakie należy podjąć przy wystąpieniu określonych wad wyoranych buraków. W przypadku kombajnów samobieżnych bardziej szczegółowe informację w tym zakresie zawierają listy kontrolne uzgodnione z serwisem fabrycznym firm: Holmer i Ropa.
Źródło: LIZ Rolnicze Doradztwo w Uprawie Buraka Cukrowego
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu