Sekretarz stanu Michał Kołodziejczak 2-5 września 2024 r. przebywał z wizytą w Malezji i Republice Filipin, w ramach delegacji towarzyszącej ministrowi spraw zagranicznych RP Radosławowi Sikorskiemu. Celem wizyty były rozmowy o perspektywach rozwoju współpracy w sektorze rolnym. Rozmawiano m.in. na temat likwidacji barier w dostępie polskich artykułów rolno-spożywczych do rynku malezyjskiego i filipińskiego oraz równoważenia wyników handlu dwustronnego. Wiceministrowi Michałowi Kołodziejczakowi towarzyszyli dyrektor generalny MRiRW Bogusław Wijatyk oraz zastępca głównego lekarza weterynarii Paweł Meyer.
Wiceszef polskiego resortu rolnictwa uczestniczył również w rozmowach ministra spraw zagranicznych RP Radosława Sikorskiego z premierem Malezji Anwarem Ibrahimem, ministrem spraw zagranicznych Malezji Mohamadem Hasanem oraz z sekretarzem ds. zagranicznych Republiki Filipin Enrique Manalo.
Spotkanie z dyrektor generalną Departamentu Służb Weterynaryjnych Malezji
Wiceminister Michał Kołodziejczak 2 września spotkał się z dyrektor generalną Departamentu Służb Weterynaryjnych Malezji dr Akmą Binti Ngah Hamid. Rozmowy dotyczyły przede wszystkim poszerzania dostępu do malezyjskiego rynku dla polskich produktów rolno-spożywczych, w tym likwidacji barier administracyjnych, na które napotykają polscy przedsiębiorcy.
Rozmówcy przedyskutowali działania, które zmierzają do zakończenia procedury dostępowej dla drobiu i wołowiny z Polski na malezyjski rynek oraz prowadzących do wznowienia eksportu polskiego mięsa wieprzowego – na zasadzie regionalizacji w zakresie afrykańskiego pomoru świń (ASF), zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (WOAH).
Wiceminister Michał Kołodziejczak podkreślił, że polskie zakłady przestrzegają najwyższych standardów weterynaryjnych.
– Mam nadzieję, że polskie mięso będzie dla konsumentów malezyjskich równie szeroko dostępne, jak polskie produkty mleczne – powiedział sekretarz stanu.
Decyzje strony malezyjskiej
Strona malezyjska potwierdziła uznawanie zasady regionalizacji w odniesieniu do ASF, co w praktyce oznacza zniesienie zakazu importu świeżego mięsa wieprzowego, który obowiązywał od 2019 r. Zadeklarowała również przeprowadzenie, w I połowie września 2024 r., oceny ryzyka w ramach procedury dla mięsa drobiowego i wskazała, że swoją zgodę na otwarcie rynku dla mięsa wołowego z Polski uzależnia m.in. od statusu kraju w zakresie gąbczastej encefalopatii bydła (BSE). Strona malezyjska poinformowała, że analizuje polskie uwagi do wymagań importowych dla mięsa wołowego z Polski.
Rozmowy z malezyjskimi importerami polskich produktów rolno-spożywczych
Spotkanie z malezyjskimi importerami polskich towarów rolno-spożywczych z Polski odbyło się 2 września. Było ono okazją do prezentacji polskiej oferty żywnościowej oraz dyskusji nt. utrudnień w handlu i ograniczeń o charakterze administracyjnym.
– Polski resort rolnictwa będzie wspierał rozwój polsko-malezyjskich kontaktów biznesowych w sektorze rolno-spożywczym – podkreślił wiceminister Michał Kołodziejczak.
Podczas rozmów zaplanowano również kolejne spotkania, w formule online, z udziałem polskich i malezyjskich przedstawicieli.
Spotkanie z wiceministrem rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego Malezji
Podczas rozmów z wiceministrem rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego Malezji YB Datuk Arthurem Josephem Kurup 3 września strony potwierdziły zainteresowanie zacieśnianiem współpracy w sprawach rolnych, w tym intensyfikacją wymiany handlowej towarami rolno-spożywczymi.
– Bardzo się cieszę z takiego wzrostu zainteresowania polskimi produktami rolno-spożywczymi w Malezji – powiedział sekretarz stanu Michał Kołodziejczak i zwrócił szczególną uwagę na podmioty sektora mleczarskiego, które z powodzeniem wykorzystują potencjał malezyjskiego rynku.
Rozmowy dotyczyły również procedur dostępowych dla mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego. Strony ustaliły kontynuację uzgodnień na poziomie służb weterynaryjnych obydwu krajów. Jednocześnie strona malezyjska podkreśliła kluczową rolę systemu HALAL w produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego kierowanych na rynek Malezji.
Rozmowy w Departamencie Reform Rolnych Republiki Filipin
Wiceminister Kołodziejczak 4 września spotkał się z sekretarzem stanu w Departamencie Reform Rolnych Republiki Filipin Conrado M. Estrellą. W rozmowach uczestniczyli również przedstawiciele Departamentu Rolnictwa Filipin. Spotkanie dotyczyło m.in. możliwości intensyfikacji polsko-filipińskiej współpracy w obszarze rolnictwa oraz wymiany doświadczeń nt. przeciwdziałania rozprzestrzenianiu się chorób zwierząt (ASF i HPAI).
Spotkanie z sekretarzem stanu w Departamencie Rolnictwa Republiki Filipin
5 września odbyło się spotkanie wiceministra Michała Kołodziejczaka z sekretarzem stanu w Departamencie Rolnictwa Republiki Filipin Francisco Laurelem Jr. Podczas spotkania rozmawiano o możliwościach rozwoju handlu towarami rolno-spożywczymi oraz o sprawach weterynaryjnych. Strona filipińska podjęła decyzję o uznaniu polskiego systemu regionalizacji w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na poziomie województw. Szef delegacji MRiRW wyraził nadzieję na możliwość stosowania regionalizacji w oparciu o prawo UE, tj. zakaz eksportu mięsa drobiowego jedynie z obszarów, w których występuje HPAI, a nie z całych województw.
– Dążymy do sfinalizowania uzgodnień ws. możliwości rozpoczęcia eksportu wołowiny oraz wieprzowiny na rynek filipiński na zasadzie regionalizacji stosowanej w UE – podkreślił wiceminister Kołodziejczak.
Szef polskiej delegacji zaznaczył, że Polska liczy również na zaakceptowanie przez Filipiny wzoru świadectwa zdrowia w eksporcie jaj i produktów jajecznych.
Podczas spotkania poruszona została także kwestia dostępu polskich jabłek do rynku filipińskiego. Delegacja MRiRW przedstawiła postulat realizacji przez władze filipińskie audytu w polskim sektorze produkcji tych owoców.
– Polska jest znaczącym producentem jabłek na świecie i zależy nam, aby były one szeroko dostępne dla filipińskich konsumentów – powiedział sekretarz stanu Michał Kołodziejczak.
Wizyta w siedzibie filipińskiego Departamentu Zdrowia
Przewodniczący polskiej delegacji wiceminister Michał Kołodziejczak 5 września spotkał się z sekretarzem stanu w Departamencie Zdrowia Republiki Filipin dr. Teodoro Herbosą. Rozmowy dotyczyły m.in. spraw weterynaryjnych leżących w kompetencji Agencji Żywności i Leków (FDA), tj. produktów poddanych procesowi przetworzenia.
Strona filipińska przekazała informacje o zasadach rozszerzenia eksportu o przetworzone produkty mięsne drobiowe, które podlegają procedurze rejestracji i zatwierdzenia przez FDA.
– Polska jest znaczącym producentem produktów spożywczych wysokiej jakości. Jesteśmy gotowi do zwiększenia wielkości eksportu żywności oraz poszerzenia asortymentu kierowanego na rynek filipiński – podkreślił sekretarz stanu Michał Kołodziejczak.
Wiceminister wyraził również przekonanie, że podpisanie memorandum o współpracy w dziedzinie rolnictwa, które obecnie jest w trakcie uzgodnień, będzie impulsem do zacieśniania polsko-filipińskich relacji.
Polski eksport rolno-spożywczy do Malezji i Republiki Filipin
Malezja i Filipiny to perspektywiczne rynki zbytu polskich produktów rolno-spożywczych.
W 2023 r. eksport towarów rolno-spożywczych do Malezji wyniósł ponad 36 mln EUR. Największą popularnością cieszy się serwatka. W okresie od stycznia do czerwca 2024 r. wartość eksportu polskich produktów rolno-spożywczych w tym kierunku przekroczyła 25 mln EUR, co oznacza wzrost o 47 proc. w stosunku do analogicznego okresu w 2023 r.
W lipcu 2025 r. MRiRW planuje udział w targach Food & Drink Malaysia w ramach planu zagranicznych działań targowo-wystawienniczych na 2025 r.
W 2023 r. eksport towarów rolno-spożywczych do Filipin wyniósł 41 mln EUR. Największą popularnością cieszyły się mleko, śmietana i serwatka. W okresie od stycznia do czerwca 2024 r. wartość eksportu polskich produktów rolno-spożywczych w tym kierunku wyniosła ponad 36 mln EUR, co oznacza wzrost o 41 proc. w stosunku do analogicznego okresu w 2023 r.