Zgodnie z danymi Foodnews, ceny znacznej części warzyw na początku grudnia br. były generalnie wyższe w porównaniu do roku poprzedniego. Poziom tych wzrostów był jednak zróżnicowany – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Dość istotnie podrożała cebula – o 38% w stosunku do analogicznego okresu w 2011 roku – do poziomu 0,36 euro/kg. Jest to po części warunkowane zmniejszeniem się bazy surowcowej w Polsce, a tym samym wzrostem cen skupu cebuli do przetwórstwa (+17% we wrześniu w relacji r/r). Zdrożały również mrożone brokuły i zielony groszek – odpowiednio o 5-6 i 17%.
W przypadku tego drugiego wzrost spowodowany był sytuacją podażową w innych krajach. Bardziej stabilne były ceny mrożonych kalafiorów z Polski, wykazując nawet tendencje do niewielkich spadków. Wartość jednego kilograma tych warzyw na początku grudnia 2012 r. wyniosła 0,53 euro/kg, wobec 0,54 euro /kg rok wcześniej.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej,