Polska jest jednym z największych producentów żywności w Unii Europejskiej. Polska żywności jest rozpoznawalną marką nie tylko w Europie, ale i na świecie. Ten sektor wykazuje cały czas tendencję wzrostową – powiedział minister Stanisław Kalemba, rozpoczynając konferencję prasową zorganizowaną na targach „Grüne Woche”.
Zapewnił też, że w zakresie żywności mamy duży potencjał produkcyjny. Jesteśmy drugim na świecie i pierwszym w Unii Europejskiej producentem jabłek. Zajmujemy trzecie, po Chinach i USA, miejsce w światowej produkcji pieczarek, a pierwsze w unijnej. W produkcji drobiu uplasowaliśmy się na trzecim miejscu w Europie, a do pozostałych unijnych krajów eksportujemy ponad 30% tej produkcji – zaznaczył minister Kalemba.
Podkreślił również, że polski handel rolno-spożywczy koncentruje się od wielu lat przede wszystkim na rynku europejskim. W strukturze eksportu dominują kraje Unii Europejskiej. Od wielu lat głównym partnerem handlowym Polski jest Republika Federalna Niemiec. W 2012 roku sprzedaż artykułów rolno-spożywczych do tego kraju przekroczyła 3 mld EUR. Na rynek niemiecki najwięcej sprzedajemy: mięsa drobiowego, soków owocowych, ryb, wyrobów cukierniczych oraz mleczarskich.
W międzynarodowej wymianie handlowej produktami rolno-spożywczymi w ubiegłym roku wyniki Polski były rekordowe. Dane za dziesięć miesięcy 2012 roku pokazują, że sprzedaliśmy produkty rolno-spożywcze za sumę 14,212 mln euro. Natomiast dodatnie saldo obrotów za dziesięć miesięcy ubiegłego roku wyniosło 3,2 mln euro, podczas gdy za cały 2011 rok wyniosło 2,6 mln euro. To pokazuje, że tendencje wzrostowe utrzymują się, a rolnictwo w Polsce jest niezwykle ważnym działem gospodarki – powiedział minister.
W tym roku Zielony Tydzień ukierunkowany jest na prezentowanie produktów o charakterze regionalnym i lokalnym. Na stoiskach polskich wystawców ich nie brakuje. Są tu wędliny, sery, jabłka i wypieki wpisane na prowadzoną przez ministerstwo rolnictwa Listę Produktów Tradycyjnych. Już 36 polskich produktów znajduje się w rejestrze produktów chronionych przez Komisję Europejską – podkreślił minister. Zaznaczył też, że promowane na ministerialnym stoisku polskie produkty mają wysoką jakoś, której zapewnieniem jest znak Programu „Poznaj Dobrą Żywność”. Znak ten przyznawany jest tylko wyrobom, które spełniają najwyższe kryteria jakościowe. Do tej pory uzyskało go 456 produktów, pochodzących z prawie 100. firm – zaznaczył szef resortu.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu