Sprawdzone sposoby na ochronę żywności

Według raportu jednego z brytyjskich instytutów badawczych, aż 30 do 50% żywności jest marnowana ze względu na nieodpowiednie traktowanie w czasie zbioru, przechowywania i transportu, jak również strat na etapie handlu i spożycia przez konsumentów – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.

 

\"Jak

 


Taki poziom marnotrawstwa żywności jest nie do zaakceptowania zwłaszcza w kontekście wyzwań czekających świat w kolejnych dekadach i narastających problemów z wyżywieniem zwiększającej się globalnej populacji. W słabo rozwiniętych krajach Afryki i południowo-wschodniej Azji straty pojawiają się zwłaszcza na początku łańcuch żywnościowego i wynikają z mało wydajnych zbiorów, nieodpowiednich warunków transportu i słabej infrastruktury sprawiającej, że żywność jest często przechowywana w nieodpowiedni sposób.

Czytaj: Tendencje na rynku owoców
Czytaj: Tendencje w uprawie warzyw gruntowych w 2012 r.
Czytaj: Zboże coraz droższe!

W krajach rozwiniętych, do których zalicza się Wielka Brytania, bardziej wydajne praktyki w rolnictwie i lepsze warunki w transporcie i przechowywaniu powodują, że większa część wyprodukowanej żywności trafia na rynek i do konsumentów. W tych krajach jednak znaczne straty pojawiają się na etapie handlu i spożycia. Według raportu, duże sieci handlowe często odrzucają całe partie towarów jako nie spełniające wymagań konsumentów. W Wielkiej Brytanii do 30% warzyw zbieranych z pól nigdy nie trafia do sprzedaży ze względu na konieczność zgodności z wysokimi normami jakościowymi. Duże straty powstają też na etapie handlu detalicznego. Spory udział mają w tym promocje cenowe zachęcające do zwiększania zakupów żywności, która jest później marnowana.

Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,531ObserwującyObserwuj
5,440SubskrybującySubskrybuj

Grzegorz Puda: Pandemia nie osłabiła pozycji polskiego rolnictwa

Pomimo światowego kryzysu wywołanego pandemią, handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi nie załamał się. W ubiegłym roku odnotowano 7% wzrost wartości eksportu, w stosunku do roku...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE