Sprawdzone sposoby na ochronę żywności

Według raportu jednego z brytyjskich instytutów badawczych, aż 30 do 50% żywności jest marnowana ze względu na nieodpowiednie traktowanie w czasie zbioru, przechowywania i transportu, jak również strat na etapie handlu i spożycia przez konsumentów – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.

 

\"Jak

 


Taki poziom marnotrawstwa żywności jest nie do zaakceptowania zwłaszcza w kontekście wyzwań czekających świat w kolejnych dekadach i narastających problemów z wyżywieniem zwiększającej się globalnej populacji. W słabo rozwiniętych krajach Afryki i południowo-wschodniej Azji straty pojawiają się zwłaszcza na początku łańcuch żywnościowego i wynikają z mało wydajnych zbiorów, nieodpowiednich warunków transportu i słabej infrastruktury sprawiającej, że żywność jest często przechowywana w nieodpowiedni sposób.

Czytaj: Tendencje na rynku owoców
Czytaj: Tendencje w uprawie warzyw gruntowych w 2012 r.
Czytaj: Zboże coraz droższe!

W krajach rozwiniętych, do których zalicza się Wielka Brytania, bardziej wydajne praktyki w rolnictwie i lepsze warunki w transporcie i przechowywaniu powodują, że większa część wyprodukowanej żywności trafia na rynek i do konsumentów. W tych krajach jednak znaczne straty pojawiają się na etapie handlu i spożycia. Według raportu, duże sieci handlowe często odrzucają całe partie towarów jako nie spełniające wymagań konsumentów. W Wielkiej Brytanii do 30% warzyw zbieranych z pól nigdy nie trafia do sprzedaży ze względu na konieczność zgodności z wysokimi normami jakościowymi. Duże straty powstają też na etapie handlu detalicznego. Spory udział mają w tym promocje cenowe zachęcające do zwiększania zakupów żywności, która jest później marnowana.

Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Jak właściwie nawozić trwałe użytki zielone? Terminy i porady dla rolników

Nawożenie trwałych użytków zielonych (TUZ) jest kluczowym elementem ich efektywnego zarządzania. Właściwy dobór terminów stosowania nawozów wpływa na plonowanie, jakość paszy oraz kondycję ekosystemu....
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics