Produkcja cukru z buraków cukrowych wyniesie w sezonie 2012/2013 1800-1850 tys. ton i będzie taka sama jak przed rokiem – informuje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Według danych GUS w okresie wrzesień-grudzień br. koncerny cukrownicze wytworzyły 1650 tys. ton, tj. o 3,8% mniej cukru niż przed rokiem. W styczniu br. produkcja może wynieść ok. 150 tys. ton, gdyż czas trwania przerobu w ostatnich latach wydłużył się.
Ze względu na zimowe warunki pogodowe wystąpiły niewielkie opóźnienia dostaw surowca do cukrowni. W sezonie 2012/2013 wystąpi problem z zagospodarowaniem cukru pozakwotowego (400-450 tys. ton), który będzie eksportowany przede wszystkim do krajów trzecich. Komisja Europejska może zezwolić także na sprzedaż części nadwyżek na rynek UE. Działania te nie rozwiążą problemu nadwyżek podaży, a część cukru pozakwotowego zostanie zaliczona na poczet produkcji w kampanii 2013/2014. W rezultacie kontraktacja surowca na przyszły sezon może obejmować mniejszy areał uprawy.
Czytaj dalej: Dlaczego nie jemy cukru