Według danych Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju (PSPO), członkowie tej organizacji przerobili w 2012 roku ponad 2,1 mln t rzepaku – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Oznacza to, że w stosunku do niesprzyjającego dla branży 2011 roku przerób PSPO zwiększył się o ok. 7%. Dzięki przerobowi takiej ilości surowca zakłady tłuszczowe wyprodukowały 871 tys. ton oleju surowego oraz 1,1 mln t poekstrakcyjnej śruty rzepakowej i 80 tys. t makuchu rzepakowego.
Szacuje się, że przerób poza PSPO wyniósł 100-150 tys. ton, czyli łącznie w kraju branża przerobiła ponad 2,2 mln ton nasion. Przypomnijmy, że według GUS, zbiory rzepaku w Polsce w 2012 roku wyniosły ok. 1,9 mln t (wzrost o ponad 2% w stosunku do 2011 roku).
Według wstępnych danych handlowych, opublikowanych przez Sparks, w okresie pierwszych 11 miesięcy ub.r. import surowca wyniósł 439 tys. t (wzrost o ponad 20% r/r), natomiast eksport 230 tys. t (wzrost o blisko 80% r/r).
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu