Komisja Europejska, Rada i Parlament Europejski uzgodniły, że kwoty produkcyjne na cukier i izoglukozę i ceny minimalne na buraki cukrowe zostaną zniesione w 2017 roku – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.
PE proponował wydłużenie obecnych uregulowań do 2020 roku, Rada opowiadała się za 2017 rokiem, a KE chciała zniesienia kwot w 2015 roku.
Efektem zniesienia kwotowania produkcji może być dalszą koncentracją upraw buraków cukrowych i produkcji cukru. Brak limitów produkcyjnych powinien skutkować wzrostem produkcji, ale gwarancji nie ma, bo potencjalne spadki w mniej wydajnych rejonach nie muszą zostać zrekompensowane potencjalnymi wzrostami w bardziej wydajnych.
Czytaj także:
Na reformie rynku cukru ucierpią plantatorzy! – stanowisko KZPBC
Co dalej z prywatyzacją KSC?
Jednym z efektów może być także większa zmienność cen, na co wpływ będzie mieć także popyt i import. Koncentracja może też oznaczać mniejszą konkurencję i w efekcie może pozwalać na prowadzenie polityki cenowej, która nie musi być korzystna dla konsumenta.
Źródło: FAPA/FAMMU
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu