Według danych Komisji Europejskiej, dodatnie saldo UE w handlu jajami i przetworami jajecznymi z krajami trzecimi wzrosło w ciągu pierwszych czterech miesięcy br. o 26% w skali roku do ponad 58 tys. ton (w ekwiwalencie jaj) – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.
Unijny wywóz jaj i przetworów jajecznych do krajów trzecich wzrósł w porównaniu z tym samym okresem 2012 r. o 12,2% do 66,6 tys. ton (w ekwiwalencie jaj), w tym jaj spożywczych o 35% do 26 tys. ton. Po ubiegłorocznym spadku eksportu jaj, który był wynikiem wymiany klatek dla kur niosek i niższej produkcji wewnętrznej, sytuacja podażowo-popytowa stabilizuje się i sprzedaż z miesiąca na miesiąc rośnie. Głównymi eksporterami jaj i przetworów poza ugrupowanie były Holandia, Włochy, Francja, Niemcy, Belgia i Polska.
Czytaj także:
ABW zajmie się sprawą uboju rytualnego!
Główne trendy okienne w 2013 roku
Dopłaty do materiału siewnego 2013 – podsumowanie ARR!
Wysyłki polskich jaj i przetworów zmalały jednak o 27% do 2,3 tys. ton. Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była tradycyjnie Japonia, z poziomem importu 18,4 tys. ton, głównie suszu jajecznego, jednak w ciągu roku dostawy na ten rynek obniżyły się o ponad 11%. Kolejnymi odbiorcami były Szwajcaria (+2% do 14,8 tys. ton), Angola (+31% do 5,9 tys. ton) i Rosja (+105% do ok. 4 tys. ton).
Import jaj i przetworów z krajów trzecich do UE w okresie styczeń-kwiecień br. obniżył się o ponad jedną trzecią do 8,3 tys. ton. W strukturze towarowej przywozu dominowały przetwory jajeczne (90%). Największym dostawcą tych towarów do UE jest od początku tego roku Argentyna, skąd import obniżył się o 38% do 3,3 tys. ton. Znaczne ilości przetworów pochodziły również z USA (2,2 tys. ton, -50%) oraz z Indii (1,5 tys. ton, wzrost trzykrotny). Dostawy jaj spożywczych z Albanii obniżyły się o połowę do ok. 250 ton.
Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu