Siewy warzyw gruntowych na przeważającym obszarze kraju rozpoczęły się znacznie później niż w latach przeciętnych, ze względu na wyjątkowo długą zimę i zalegającą jeszcze na początku kwietnia pokrywę śnieżną, a później nadmiar wody pochodzącej z topniejącego śniegu.
W związku z tym wystąpiła nawet konieczność rezygnacji z uprawy części wczesnych odmian warzyw. Pomimo opóźnienia siewów, początkowo na ogół wegetacja warzyw gruntowych przebiegała bez zakłóceń, warunki atmosferyczne w większości rejonów sprzyjały wschodom i wzrostowi roślin.
Jednak w czerwcu nadmierne opady deszczu, szczególnie w rejonach Polski centralnej i północno-wschodniej, wpłynęły niekorzystnie na dalszą wegetację oraz prowadzenie zabiegów agrotechnicznych.
Część upraw warzyw została stracona z powodu występujących na plantacjach podtopień oraz wypłukiwania roślin. W wielu rejonach wystąpiły uszkodzenia upraw spowodowane silnym gradobiciem. Na początku lipca odnotowano poprawę warunków, jednak już w sierpniu wystąpił brak dostatecznej ilości wilgoci w glebie.
Czytaj także:
Jak zakonserwować owoce na zimę?!
Sukces polskiego handlu zagranicznego owoców i warzyw!
Jak zbudować zrównoważony system żywnościowy?
Warunki wilgotnościowe poprawiły się we wrześniu, lecz wcześniejszy brak opadów wpłynął niekorzystnie na plonowanie warzyw gruntowych. Przewidywane bardzo dobre plonowanie warzyw odmian późniejszych, zostało w związku z tym ograniczone. Ocenia się, że łączna produkcja warzyw gruntowych w 2013 r. wyniesie ponad 4,3 mln ton i w porównaniu do roku ubiegłego będzie niższa o 5,9% i o 6,2% niższa od średniej produkcji z lat 2006 – 2010.
Przewiduje się, że zbiory wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych, z wyjątkiem pomidorów, będą niższe od uzyskanych w roku ubiegłym. Będzie to przede wszystkim wynikiem niższego plonowania większości gatunków, a także ograniczeniem areału uprawy wczesnych odmian warzyw (spowodowanym znacznym opóźnieniem siewów i czerwcowymi podtopieniami pól).
Źródło: GUS
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu