Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku UE we wrześniu br. wyniosła 197,6 EUR/100 kg i była o 2% niższa niż w sierpniu i tylko o 0,4% wyższa niż we wrześniu 2012 r- podaje FAMMU/FAPA.
W stosunku do średniej pięcioletniej kurczęta podrożały o 7%. We wrześniu br. spadek cen w skali miesiąca wystąpił w dziesięciu państwach członkowskich, a w największym stopniu w Portugalii (-11%). Polskie kurczęta potaniały o 5% do 144,3 EUR/100 kg, pozostając najtańszymi w całym ugrupowaniu (73% średniej unijnej).
Czytaj także:
Jakie są tendencje na rynku mięsnym? Sprawdź!
Mięso wołowe – półroczne podsumowanie eksportu
Żywiec indorów mocno w górę!
W dziesięciu krajach ceny kurcząt we wrześniu nieznacznie wzrosły, najbardziej w Bułgarii (+3,3%). Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Finlandii, Niemczech i Danii (260-270 EUR/100 kg). W pierwszych trzech tygodniach października ceny kurcząt w UE nadal obniżały się do poziomu 192,8 EUR/100 kg w 42 tygodniu.
Na spadek cen wpływ miały czynniki sezonowe, niższe ceny pasz i wzrost produkcji drobiu na skutek poprawy jej opłacalności. W nadchodzących tygodniach można się spodziewać utrzymania się cen brojlerów na zbliżonym do obecnego poziomie lub nawet ich nieznacznego wzrostu. Duże zapotrzebowanie na drób na rynkach zagranicznych będzie czynnikiem wzmacniającym ceny.
Źródło: FAMMU/FAPA,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu