Dalczego nastąpiła redukcja wywozu polskiego cukru?!

W okresie styczeń-sierpień 2013 roku wywóz polskiego cukru uległ wyraźnej redukcji, jednocześnie jeszcze silniej spadł przywóz- podaje FAMMU/FAPA. 
 

 

\"\"

 


Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie, ale zmniejszyło się w relacji rocznej.  W pierwszych 8 miesiącach 2013 roku eksport cukru z Polski wyniósł 327,4 tys. ton, a jego wartość 210,4 mln €. Oznacza to spadek r/r o odpowiednio 18 i 20%.

Średnia wartość eksportu obniżyła się o 2% do 643 €/t, czyli do około 2,70 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w pierwszych 8 miesiącach 2013 roku były kraje unijne, gdzie trafiło 72% wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 735 €/t (-8% r/r), czyli po ~3,09 zł/kg.

Czytaj także:
IERiGŻ: ceny żywności wzrosną!
Jak zakonserwować owoce na zimę?!
Ten produkt może zagrażać Twojemu życiu i zdrowiu!

Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 409 €/t (-15% r/r), czyli po ~1,72 zł/kg. Głównymi odbiorcami były Niemcy, Słowacja, Izrael, Czechy, Litwa i Rosja oraz Syria.  W okresie styczeń-sierpień 2013 roku import cukru do Polski spadł dynamicznie – o 29% do 157,1 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 30% do 92,9 mln €. Cukier sprowadzano po średnio 591 €/t (-1% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy).

Głównym dostawcą były kraje trzecie, skąd zakupiono 86% sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 561 €/t (-1% r/r), czyli po około 2,36 zł/kg, a z krajów unijnych po ~770 €/t (-8% r/r), czyli po około 3,23 zł/kg. Najwięcej cukru sprowadzono z Brazylii, Kuby, Sudanu i Mozambiku.

Dwa pierwsze z tych państw korzystają z preferencyjnego importu do UE (kontyngenty o obniżonym cle do 98 €/t), dwa ostatnie z bezcłowego dostępu do wspólnotowego rynku. Jeszcze w pierwszym półroczu 2013 roku import cukru był o 40% większy w relacji rocznej.

W dwóch kolejnych miesiącach sprowadzono jednak zaledwie 13,1 tys. ton. Mniejsza podaż sprowadzanego cukru w połączeniu z rosnącym eksportem do UE (w analizowanym okresie wywóz wzrósł w tym kierunku o 5% do 234,5 tys. ton) może nie tylko zahamować obserwowany od początku roku spadek detalicznych cen cukru w Polsce, ale nawet doprowadzić do podwyżek. 

W pierwszych ośmiu miesiącach 2013 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, ale obniżyło się do 117,5 tys. ton (-11% r/r) i do 170,3 mln € (-6% r/r). 

Źródło:  FAMMU/FAPA,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu  
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here