Zanim kupisz – skosztuj. Na najbliższy TARG JESIENNY (sobota, 30.11) rolnicy i producenci przygotowali degustacje swoich produktów. W godz. od 10 do 13 będzie można posmakować serów, pieczywa, miodów, wędlin, soków, wody Małopolanki, ryb wędzonych oraz warzyw i owoców. Na gości czeka również andrzejkowa niespodzianka – ciasteczka z wróżbami.
TARG JESIENNY przy ul. Powstańców Wielkopolskich (przed CHT). cieszy się coraz większą popularnością wśród Krakowian. W jedną z sobót namiot targowy odwiedziło ponad 800 klientów! Asortyment wciąż jest rozszerzany. Ostatnio pojawiły się m.in. ryby wędzone, ciasta i śliwka suska sechlońska.
– Targ Jesienny potwierdza, że „tędy droga” – konsumenci poszukują naturalnego, nieanonimowego, lokalnego jedzenia, a rolnicy i hodowcy – przestrzeni do prostej, bezpośredniej sprzedaży – mówi Bożena Pietras-Goc, kierownik Centrum Marki Lokalnej Fundacji Partnerstwo dla Środowiska, organizatora targu.
TARG JESIENNY został zorganizowany w ramach projektu Produkt Lokalny Małopolska, finansowanego ze środków Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy.
Czytaj także:
Wino lodowe jako trunek ekskluzywny?
Wigilijny karp produktem tradycyjnym
Ceny żywności zbijają inflację!
Jest częścią systemu sprzedaży produktów lokalnych, który ma na celu zwiększenie dostępności do lokalnej żywności i poprawę sytuacji ekonomicznej na terenach wiejskich.
Targ rozpoczął się 9 listopada i potrwa aż do Bożego Narodzenia. W każdą sobotę w godz. 8-13 oraz w środy w godz. 13-18 na stoiskach oferowana jest naturalna i ekologiczna żywność tylko z Małopolski. Targ ma charakter ściśle sezonowy – planowana jest również edycja wiosenna i letnia.
Źródło: Fundacja Partnerstwo dla Środowiska,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu