Żywność drożeje! Co najbardziej?

Według Komisji Europejskiej w styczniu 2014 r. ceny części surowców rolnych we Wspólnocie kształtowały się poniżej poziomu notowanego przed rokiem- podaje zespół monitoringu rynków rolnych. Dotyczyło to kukurydzy (-29,7%), jęczmienia (-25,5%), pszenicy miękkiej (-24,3%), pszenicy durum (-11,5%), a także wołowiny (-3,8%), wieprzowiny (-3,7%) oraz drobiu (-1,1%). W omawianym okresie wzrosły ceny pełnego mleka w proszku (+27,7 %), odtłuszczonego mleka w proszku (+22,8%), masła (+20,8%) oraz sera (+19,7%).

 

\"\"

 

Ceny wołowiny obniżyły się w większości krajów Wspólnoty (w 18-tu), najbardziej na Łotwie (-23,3%), Litwie (-11,2%), w Czechach (-11,1%), Szwecji (-9,6%), Słowenii (-9,3%), Irlandii (-9,2%), Niemczech (-8,6%), Belgii (-8,5%), Holandii (-7,8%), Polsce (-7,8%) oraz w Rumunii (-7,7%).

Ceny mięsa wieprzowego zniżkowały w 21-en krajach Unii, w pozostałych państwach Wspólnoty zanotowano ich wzrost. Największe spadki cen odnotowano w Rumunii (-12,0%), Luksemburgu (-9,7%), Irlandii (-6,8%), Holandii (-6,7%), Belgii (-6,6%), Finlandii (-6,5%), na Łotwie (-6,4%), w Wielkiej Brytanii (-6,2%), Czechach (-5,8%) oraz w Niemczech (-5,7%).

Ceny mięsa drobiowego spadły zaś w 15-tu krajach Wspólnoty, najbardziej w Rumunii (-15,3%), Bułgarii (-11,7%), Hiszpanii (-10,2%), na Łotwie (-9,4%), w Słowacji (-9,0%) oraz w Czechach (-7,5%). W innych krajach, poza Irlandią oraz Cyprem, gdzie cena pozostała niezmieniona odnotowano zwyżki cen. Największe dotyczyły Estonii (+8,9%), Włoch (+8,5%), Wielkiej Brytanii (+6,7%) oraz Niemiec (+3,9%).

Ceny detaliczne żywności w krajach Unii Europejskiej w styczniu 2014 r. były o 1,3% wyższe niż w styczniu 2013 r., natomiast inflacja ogółem (r/r) kształtowała się na poziomie 0,9%. W porównaniu ze styczniem 2013 r. w styczniu br. wzrosły ceny we wszystkich ważniejszych grupach żywności. Najwyższy wzrost cen zanotowano w przypadku mleka, serów i jaj (+2,9%), warzyw (+2,8%), olejów i tłuszczów (+2,4%) oraz ryb i owoców morza (+2,2%).

Zwiększyły się też ceny mięsa (+1,0%), cukru (+0,3%), owoców (+0,2%), produktów chlebowych i zbożowych (+0,1%), a także pozostałej żywności (+0,7%). Ceny żywności wzrosły w większości krajów Unii Europejskiej, z wyjątkiem Bułgarii, Danii, Irlandii, Grecji, Chorwacji, Cypru, Węgier oraz Rumunii, gdzie zanotowano ich spadek. Najwyższy wzrost cen żywności odnotowano w Finlandii (+4,1%), Czechach (+4,0%), Luksemburgu (+3,5%), Niemczech (+3,5%), Estonii (+3,1%), Austrii (+2,9%) oraz w Wielkiej Brytanii (+2,1%). W Polsce ceny żywności wzrosły o 1,9%.

Źródło: FAMMU/FAPA,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu 
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wyzwania sektora rolno-spożywczego: spotkanie z przedstawicielami Krajowej Izby Gospodarczej

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski uczestniczył w spotkaniu przedstawicieli Krajowej Izby Gospodarczej (KIG) oraz w posiedzeniu komitetu KIG, w dniu 21.11.2024, które...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics