W 2013 r. dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiu przekroczyło 1,101 mld EUR i było o 6 proc. wyższe od wyników z 2012 r. Wolumen eksportu zwiększył się o 9 proc. do blisko 650 tys. ton, a jego wartość wzrosła o 8 proc. do 1,289 mld EUR.
Dynamika wzrostu wywozu uległa jednak spowolnieniu, rok wcześniej zanotowano wzrosty odpowiednio o 20 proc. i 15 proc.. Średnia jednostkowa wartość wywozu była w 2013 r. niższa w skali roku o 1,4 proc. i wyniosła 1,98 EUR/kg. Największy udział w sprzedaży na rynki zagraniczne miało mięso drobiowe (83 proc.), jego wolumen wysyłek zwiększył się w ciągu roku o 8 proc. do 570,5 tys. ton, a wartość wzrosła o 5 proc. do 1,076 mld EUR.
Bardzo dobry rezultat uzyskano w eksporcie przetworów drobiowych, wolumen wzrósł o 20 proc. do 56,8 tys. ton, a jego wartość zwiększyła się o 27 proc. do 149,2 mln EUR. Największymi odbiorcami polskiego mięsa i przetworów z drobiu były tradycyjnie państwa UE, a wśród nich głównie Niemcy, Wielka Brytania, Czechy i Francja.
Najważniejszymi rynkami zbytu z krajów trzecich były Benin i Hongkong. Wzrosła ponad dwukrotnie sprzedaż do Chin oraz do krajów afrykańskich (Benin, Kongo, Togo, Gabon, Liberia). Wolumen eksportu żywego drobiu z Polski wzrósł o 25 proc. do 19,9 tys. ton, a jego wartość o 29 proc. do 62,5 mln EUR, jednak ujemne saldo wymiany handlowej w ciągu roku pogorszyło się. Niemcy i Ukraina pozostały największymi odbiorcami żywca.
Czytaj także:
Żywność drożeje! Co najbardziej?
Jest decyzja w sprawie zmniejszenia strefy buforowej
Czy czekają nas obniżki eksportu drobiu z UE w 2014r?
Wielkość polskiego importu sektora drobiu w 2013 r. wyniosła 121,8 tys. ton i była o 13 proc. wyższa niż rok wcześniej, natomiast wartość zwiększyła się o 21 proc. do 188,1 mln EUR. W zakupach dominował żywiec drobiowy, rosnąc w ciągu roku o 33 proc. pod względem wolumenu i 27 proc. wartościowo. Najważniejszymi dostawcami żywca do Polski były Niemcy, Holandia, Czechy i Słowacja.
Wielkość przywozu mięsa drobiowego obniżyła się o 9 proc. do 39,7 tys. ton, natomiast jego wartość wzrosła o 10 proc. do 44,2 mln EUR. Najwyższa wartość zakupów mięsa pochodziła z Wielkiej Brytanii, Niemiec i Węgier. W ubiegłym roku wzrósł również przywóz przetworów drobiowych do Polski o 16 proc. ilościowo i o 21 proc. pod względem wartości. Głównymi rynkami dostaw były również państwa UE, z Niemcami na czele.
Źródło: Krajowa Rada Drobiarstwa,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu