Krajowa Unia Producentów Soków zachęca Polaków do picia soków z polskich jabłek.
Hasło kampanii to „Jedz jabłka, pij soki jabłkowe i cydr”, gdyż zdaniem KUPS w kampanii na rzecz zagospodarowania jabłek nie można zapomnieć o piciu soków, nektarów i napojów z polskich jabłek. W Polsce wytwarza się 290 tys. ton zagęszczonego soku jabłkowego, do produkcji którego wykorzystuje się ponad 2 mln ton jabłek. Z tego aż 260 tysięcy ton polskich jabłek wykorzystuje się do produkcji soków i nektarów (140 tysięcy ton) oraz napojów (120 tysięcy ton).
Przeciętny Polak wypija około 3 litry soków i nektarów jabłkowych rocznie. Sok jabłkowy to drugi smak wybierany przez Polaków najczęściej – pierwsze miejsce wciąż należy do soku pomarańczowego. Do produkcji 1 litra soku jabłkowego potrzeba ok. 6 jabłek kupowanych u polskich dostawców rolnych. Przy założeniu stosowania się do rekomendacji ekspertów żywieniowych odnośnie spożywanie szklanki soku dziennie to miesięczne spożycie soków powinno być na poziomie ok. 6 litrów.
Zwiększenie spożycia soków jabłkowych to także dobry sposób na zagospodarowanie w Polsce nadpodaży jabłek z powodu embarga w Rosji. Gdyby podwoić spożycie tylko soków i nektarów z jabłek, to potrzebowalibyśmy na ten cel około 140 tys. ton jabłek, a to już spora ilość do zagospodarowania. W sumie przeciętny Polak wypija ok. 11,7 litrów sok ów na rok na osobę (0,9 l na miesiąc), co daje średnio około 32 ml soku dziennie, czyli znacznie mniej niż rekomendowana przez ekspertów ds. żywienia ilość soku 200 ml na dzień. W krajach Unii Europejskiej konsumpcja soków wynosi prawie 13,4 litrów na rok na osobę (dla porównania soków i nektarów łącznie w Unii Europejskiej wypija się 21 litrów, Ameryce Północnej 27 litrów, w Ameryce Południowej 5 litrów i tylko 2 litry w Azji).
Jak pokazują statystyki w ciągu ostatnich 12 miesięcy około 94% Polaków spożywało jabłka – najchętniej rodacy sięgają po jabłka surowe (83%) o raz sok jabłkowy (74%), a najbardziej cenią w nich polskość (67%), dostępność (66%) oraz zawartość witamin (65%). Wysoki odsetek osób (80%) wie też, czym jest cydr, ale tylko 32% przyznaje, że w ciągu ostatniego roku choć raz go spróbowało.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Krajowa Unia Produ centów Soków
Redakcja AgroNews, fot.: freeImages