Dlaczego Polska – debata o eksporcie polskiej żywności

Polska żywność jest obecna na 75 rynkach świata – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki podczas debaty otwierającej targi WorldFood Warsaw, które odbyły się w dniach 14-16 kwietnia i według ministra stanowią dużą konkurencję dla innych ośrodków wystawienniczych w Polsce.
 

\"rolnictwo,

Prelegenci debaty otwierającej. Od lewej siedzą: dyrektor Departamentu Współpracy Ekonomicznej MSZ Anna Barbarzak, minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawickiego oraz wiceminister gospodarki Arkadiusz Bąk.

Dyskusja „Dlaczego Polska – możliwości i perspektywy” odbyła się po uroczystym otwarciu II edycji targów WorldFood Warsaw, którego dokonała wiceminister rolnictwa Zofia Szalczyk, prezes Agencji Rynku Rolnego Radosław Szatkowski oraz organizatorzy – manager targów Agnieszka Szpaderska oraz przedstawiciel ITE Group Andrew Burman.

Spotkanie z udziałem ministra rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego, podsekretarza stanu w Ministerstwie Gospodarki Arkadiusza Bąka oraz dyrektor Departamentu Współpracy Ekonomicznej Ministerstwa Spraw Zagranicznych Anny Barbarzak poprowadził profesor Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Prowadzący przypominał, iż w 2003 r. Polska była importerem żywności netto. Sytuacja uległa zmianie wraz z wejściem naszego kraju do Unii Europejskiej – obecnie dodatnie saldo w handlu zagranicznym żywnością przekracza 6 miliardów euro.

\"rolnictwo,
 

Patron honorowy drugiej edycji targów, minister Marek Sawicki podkreślił, iż żywność z Polski obecna jest na 75 rynkach świata. „To wymierny sukces, który oznacza, że dobrze wykorzystaliśmy unijne fundusze na modernizację naszego przemysłu spożywczego. Dzięki temu możemy skutecznie konkurować na świecie nie tylko ceną, ale przede wszystkim wysoką jakością.”

Wiceminister gospodarki Arkadiusz Bąk zaznaczył, że produkcja rolnicza i przetwórstwo to znaczące gałęzie polskiej gospodarki – jedne z najbardziej konkurencyjnych i innowacyjnych. „W ostatnich latach ten sektor ma znaczący wpływ na czynniki kształtujące wzrost produkcji i eksportu. Dobra pozycja tej branży to nie tylko konkurencyjne ceny czy niskie koszty produkcji. Przede wszystkim to wysoka jakość surowców i produktów”.

Polska jest ważnym europejskim producentem żywności i nowoczesnych technologii oraz krajem atrakcyjnym dla zagranicznych partnerów. O zainteresowaniu naszym sektorem rolno-spożywczym świadczy chociażby ilość zagranicznych firm na targach WorldFood Warsaw – ponad 50% spośród niemal 200 wystawców.

Redakcja AgroNews, fot. PR WorldFood

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Precyzyjne rolnictwo krok po kroku – od planowania do zbiorów

Współczesne rolnictwo przechodzi prawdziwą rewolucję. Coraz więcej gospodarstw decyduje się na wykorzystanie technologii, które wspierają wszystkie etapy produkcji – od planowania, przez pielęgnację upraw,...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics