Według danych chińskiego urzędu celnego, w pierwszym kwartale 2015 r. Chiny zwiększyły import mięsa wieprzowego o 6 proc. do rekordowych 150,3 tys. ton, a podrobów wieprzowych o 9 proc. do 190,8 tys. ton- – podaje FAMMU/FAPA.
Wysoki poziom przywozu pozwoli na pokrycie luki podażowej, spowodowanej spadkiem krajowej produkcji i pogłowia stada zarodowego świń.
Jak informują analitycy FAMMU/FAPA, największymi dostawcami wieprzowiny na rynek chiński są obecnie państwa UE, które wyeksportowały o 23 proc. więcej mięsa i o 27 proc. więcej podrobów niż przed rokiem. Udział UE w chińskim imporcie mięsa wieprzowego wzrósł do 72 proc..
Wśród krajów unijnych i zarazem w całkowitym imporcie Chin dominowały Niemcy, które przejęły pozycję ubiegłorocznego największego dostawcy – Stanów Zjednoczonych. Wzrósł również wywóz z Hiszpanii i Danii.
Czytaj także:
Wnioski na ponad 47 tys. ton wieprzowiny. KE niedługo zakończy przyznawanie dopłat
Przepisy dotyczące przyznawania płatności zwierzęcych będą mniej restrykcyjne
Z pozostałych krajów świata (spoza UE) Chiny zakupiły mniej wieprzowiny niż przed rokiem. Dostawy z USA Obniżyły się o 21 proc., a z Kanady o jedną trzecią.
Na wzrost eksportu z UE miał wpływ spadek cen unijnej wieprzowiny, a co za tym idzie, wzrost jej konkurencyjności na rynku światowym. Poza tym, eksporterzy z Ameryki Północnej zmagali się ze strajkami w portach Zachodniego Wybrzeża, co wpłynęło na zmniejszenie wywozu
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/Austin Kirk
Źródło: FAMMU/FAPA