Spadek opłacalności produkcji trzody chlewnej, bardzo niskie ceny skupu żywca, a także zawężająca się relacja cen pasz do zbóż mogą powodować dalszy spadek pogłowia i produkcji świń w Polsce – wynika z najnowszej analizy PKO Banku Polskiego.
Analitycy banku zwracają przypominają, że w 2015 r. na rynek mięsa wieprzowego wpływała rosnąca produkcja mięsa w Polsce i w krajach UE, co doprowadziło do spadku cen i zmniejszenia opłacalności chowu trzody, oraz przedłużenie na kolejny rok rosyjskiego embarga na import wieprzowiny.
Zdaniem bankowych analityków, w I poł. 2016 r. produkcja wieprzowiny może zmniejszyć się o 5 proc. r/r (1,1 mln ton). Eksperci ARR, mając na uwadze postępujący spadek produkcji trzody w Polsce oraz osłabienie dynamiki wzrostu w krajach UE prognozują, że w marcu 2016 r. cena żywca będzie się kształtować w granicach 4,0-4,2 zł/kg, natomiast w czerwcu 2016 r. 4,2-4,5 zł/kg.
Dla rynku wieprzowiny charakterystyczny jest tzw. świński cykl, związany z decyzjami inwestycyjnymi producentów żywca, uwarunkowanymi opłacalnością hodowli trzody chlewnej. Gdy ceny skupu żywca wieprzowego zapewniają opłacalność produkcji, rolnicy zwiększają pogłowie trzody. Po 9- 12 miesiącach na rynku następuje wzrost podaży żywca wieprzowego („świńska górka”), co przyczynia się do spadku cen uzyskiwanych przez rolników w skupie. Jednocześnie duża liczebność pogłowia świń kreuje popyt na zboża i pasze oraz wzrost ich cen. Spada opłacalność produkcji i wielu rolników decyduje się na jej ograniczenie. Następuje spadek pogłowia trzody chlewnej. W rezultacie po kilkunastu miesiącach na rynku jest coraz mniej wieprzowiny („świński dołek”) i rosną ceny skupu.
Jak przypominają specjaliści PKO BP, od 2014 r. do pierwszego kwartału 2015 r. utrzymywała się wzrostowa tendencja pogłowia trzody chlewnej. W połowie 2015 r. ze względu na znaczący spadek cen skupu żywca wieprzowego uwidoczniło się zmniejszenie zainteresowania chowem trzody. Spadek cen zbóż i pasz notowany w 2015 r. nie wpłynął na poprawę opłacalności tuczu trzody. Według najnowszych danych GUS na początku grudnia 2015 r. w Polsce było 10,6 mln szt. trzody chlewnej (-6 proc. r/r).W 2015 r. według szacunków IERiGŻ–PIB krajowa produkcja żywca wieprzowego wyniosła 2,4 mln ton (+3 proc. r/r), natomiast w I poł. 2016 r. z uwagi na ograniczenie pogłowia trzody chlewnej, produkcja może zmniejszyć się o 5 proc. r/r (1,1 mln ton). II poł. 2016 r. prawdopodobnie pogłębi spadek produkcji żywca wieprzowego w Polsce.
Czytaj także:
Pomoc dla producentów mleka i świń? Tylko po zaktualizowaniu danych
Rosnąca krajowa i unijna produkcja żywca wieprzowego oraz znaczący import spowodowały, że w 2015 r. średnia roczna cen skupu żywca wieprzowego ukształtowała się na poziomie 4,30 zł/kg i była o 11,7 proc. niższa w stosunku do 2014 r.
W grudniu 2015 r. cena skupu żywca wieprzowego wyniosła 3,84 zł/kg i była o 0,8 proc. niższa niż w listopadzie 2015 r. oraz o 7,7 proc. niższa niż w grudniu 2014 r. W styczniu 2016 r. nastąpił wzrost cen skupu, w ostatnim tygodniu miesiąca za 1 kg żywca zakłady mięsne płaciły dostawcom 4,17 zł (+2,6 proc. r/r).
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/ Felix 5413