Ceny żywca w Polsce drgnęły. Zdaniem Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej to efekt zbliżającego się weekendu majowego. Poza tym małe i nierentowne gospodarstwa utrzymujące trzodę chlewną rezygnują z tej produkcji.
W notowaniach członków w 16 tygodniu 2016 r. ceny wzrosły o 3 grosze za kilogram i wyniosząc 4,26 zł/kg.
NIektóre zakłady mięsne jeszcze pokrywają swoje zapotrzebowanie przy obecnej cenie. Jednak nie jest to takie łatwe w obliczu zbliżającej się majówki. Dodatkowo należy zauważyć, że liczba ubojów jest zwiększana.
Czytaj także:
ARR przewiduje spadek produkcji wieprzowiny
Z kolei w krajach UE, producenci świń znowu muszą zmagać się ze stabilizacją cen na niskim poziomie.
– Prawie we wszystkich krajach UE ceny pozostały niezmienione. Ze wszystkich stron słychać, że powodem jest brak wzrostu popytu rynkowego na produkty wieprzowe – ocenia Aleksander Dargiewicz z KZPPTCH.
I dodaje, że nawet w Hiszpanii cena sezonowo nie rośnie w tym tempie, którego wszyscy się spodziewali.
– W Austrii spadki cen z poprzednich tygodni wyhamowały, ale dalej pozostała presja cenowa ze względu na zwiększoną podaż tuczników. W Holandii cena spadła o 1 cent. Utrzymanie ceny w Niemczech na tym samym poziomie nie wystarczyło, aby cena w Holandii pozostała niezmieniona. W Niemczech rynek jest stabilny i zrównoważony, a cena czwarty tydzień z rzędu została utrzymana na poziomie 1.28 euro/kg – ocenia Dargiewicz.
Redakcja AgroNews, fot, flickr.com/Fellx