Tradycyjnie z początkiem maja na górskich halach rusza sezon wytwarzania i sprzedaży oscypków. W tym sezonie nowością będą specjalne jednolite opakowania, w które będą pakowane owcze sery.
Jednolite i estetyczne opakowania otrzymali bacowie, którzy posiadają certyfikat potrzebny do wyrobu serów owczych. Produkcja i dystrybucja opakowań jest finansowana w ramach projektu Karpaty Łączą z udziałem programu szwajcarskiego Swiss Contribution.
Czytaj także:
O globalnym rynku spożywczym z Agnieszką Szpaderską, manager targów WorldFood Warsaw
– Kiedy baca czy juhas wychodził do klienta i zwyczajnie sprzedawał swoje produkty, zazwyczaj sery wędrowały prosto do ręki lub do foliowej torebki. Teraz sery będą pakowane w estetyczny papier – powiedziała PAP Barbara Dąbek z Centrum UNEP/GRID-Warszawa, które jest liderem programu Karpaty Łączą.
Przygotowane zostały trzy rodzaje opakowań. Pierwsze to torebka na mniejsze sery, korbacze, gołki i redykołki. Kolejna to torba prezentowa, i w końcu papier do pakowania dużych oscypków.
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/Klearchos Kapoutsis
Źódło: Kurier PAP