Parlament europejski dyskutuje o produkcji foie gras
W dn. 12 maja br. członkowie Intergrupy Parlamentu Europejskiego na rzecz Dobrostanu i Ochrony Zwierząt dyskutowali na temat etycznych aspektów produkcji pasztetu z otłuszczonych wątróbek gęsich i kaczych – foie gras. Profesor Donald Broom z Uniwersytetu w Cambridge przedstawił badania, które wskazują, że przymusowe karmienie ptaków jest sprzeczne z ich dobrostanem. Obecnie praktyka ta jest już zakazana, poprawiły się również warunki bytowe ptaków, jednak zdaniem profesora produkcja pasztetu nadal wiąże się ze słabym dobrostanem. Również przedstawiciele organizacji obrońców praw zwierząt wypowiadali się przeciwko przymusowemu karmieniu. Opinie te spotkały się ze zdecydowanym sprzeciwem francuskiego socjalisty – Erica Andrieu. Debata miała miejsce tuż po wznowieniu produkcji foie gras w południowo-zachodniej części Francji. Produkcja była wstrzymana przez kilka miesięcy (od stycznia tego roku) ze względu na zagrożenie ptasią grypą. W tym czasie dokonano dezynfekcji gospodarstw produkcyjnych, ubojni i sprzętu po poprzednich ogniskach zakażeń. Z uwagi na epidemię, wiele krajów wprowadziło restrykcje w imporcie francuskiego drobiu, w tym Japonia, największy na świecie importer foie gras. Ze względu na zakazy handlu, ucierpieli znacznie francuscy rolnicy – producenci pasztetu. W ubiegłym tygodniu, minister rolnictwa Francji – Stephane Le Foll odwiedził jedno z pierwszych gospodarstw, które wznowiły produkcję. Minister potwierdził wypłatę do końca maja br. rekompensat dla producentów, którzy musieli zawiesić działalność. Wypłata odszkodowań zostanie uzgodniona z Komisją Europejską, która ma pomóc w ich sfinansowaniu. Źródło: FAMMU/FAPA