Senatorowie przyjęli bez poprawek nowelizację ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, która pozwala oznaczyć żywność jako "produkt polski", pod warunkiem, że powstał on w Polsce w większości z rodzimych składników.
Projekt nowelizacji został opracowany przez rząd. Nowe przepisy ujednolicają zasady znakowania produktów rolno-spożywczych znakiem „Produkt polski”.
Producent będzie mógł użyć tego znaku, jeżeli wyprodukowany przez niego artykuł rolno-spożywczy powstał w Polsce z rodzimych składników. Taki produkt nie będzie mógł zawierać więcej niż 25 proc. surowców importowanych, z zastrzeżeniem, że nie występują one lub nie można ich wytworzyć w Polsce.
W przypadku mięsa trzeba będzie wskazać, że zwierzęta urodziły się w Polsce oraz że chów i ubój miały miejsce w naszym kraju.
Wzór znaku „Produkt polski” określi minister rolnictwa i rozwoju wsi. Prawidłowość jego stosowania będzie podlegała kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Jeśli wykaże ona nieprawidłowości, będzie mogła nałożyć karę na przedsiębiorcę sięgającą 10 proc. jego przychodów. Stosowane do tej pory logotypy będą mogły pozostać w obrocie do 31 grudnia 2017 r.
Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2017 r.
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com