Polska – wzrost eksportu wieprzowiny w pierwszych III kwartałach br.
Według wstępnych danych MRiRW, w pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 r. Polska wyeksportowała łącznie 324,5 tys. ton nieprzetworzonego mięsa wieprzowego (CN 0203), tj. o 8,0 proc. więcej niż w analogicznym okresie w 2015 r. oraz o 17,3 proc. więcej niż w okresie styczeń-wrzesień 2014 r.
Wywóz polskiej wieprzowiny w pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 r. był także wyższy niż w analogicznym okresie w 2013 r., czyli przed pojawieniem się afrykańskiego pomoru świń (ASF) w naszym kraju. W pierwszych dziewięciu miesiącach 2013 r.
Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych
Jak podają analitycy FAMMU/FAPA wyeksportowaliśmy bowiem 321,6 tys. ton nieprzetworzonej wieprzowiny. W okresie I-IX 2016 r. najwięcej polskiej wieprzowiny trafiło do Włoch (43,7 tys. ton), co stanowiło ponad 13 proc. całego eksportu.
Drugie miejsce wśród największych odbiorców tego gatunku mięsa z Polski zajęły Niemcy (39,4 tys. ton), a trzecie Hongkong (27,9 tys. ton). Czwarte i piąte miejsce należało do Stanów Zjednoczonych (25,4 tys. ton) oraz Czech (22,2 tys. ton). W okresie I-IX 2016 r. największym odbiorcą polskiej wieprzowiny pod względem wartości były Stany Zjednoczone. Trafiło tam mięso o wartości 67,6 mln EUR. Oznacza to wzrost o 66,7 proc. wobec analogicznego okresu przed rokiem.
Zdaniem analityów FAMMU/FAPA przeciętna cena jednostkowa eksportu w tym kierunku wyniosła 2,66 EUR/kg w porównaniu z 1,16 EUR/kg w przypadku Niemiec (czwarte miejsce z eksportem wartym 45,5 mln EUR). Na drugim miejscu pod względem wartości eksportu były Włochy (66,1 mln EUR), a na trzecim Czechy (55,4 mln EUR).
Redakcja AgroNews, fot.:pixabay.com,
Źródło: FAMMU/FAPA