Wielkość chińskiego importu produktów mlecznych zwiększyła się w 2016 r. o 20,4 proc. wobec spadku o 8,1 proc. w 2015 r. – wynika z danych firmy konsultingowej CLAL.
W strukturze chińskiego importu produktów mlecznych na szczególną uwagę zasługuje wzrost importu pełnego mleka w proszku (+20,9 proc.).
– Załamanie chińskiego popytu na pełne mleko w proszku było jedną z przyczyn trwającej od I kw. 2014 r. do I kw. 2016 r. spadkowej fazy cyklu na globalnym rynku mleka. Wzrost importu w tej kategorii wskazuje zatem, że zakumulowane w ostatnich latach znaczące zapasy pełnego mleka w proszku zostały zredukowane i obecnie trwa ich odbudowa – wyjaśnia Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole.
Jego zdaniem na uwagę zasługuje również import mleka i śmietanki, który w latach 2012 – 2016 zwiększył się o 586 proc.
– W efekcie, produkty te stały się główną kategorią w chińskim imporcie produktów mlecznych wyprzedzając proszki mleczne – komentuje Olipra.
I przewiduje, że wzrostowa faza cyklu na globalnym rynku mleka potrwa do III kw. br.
Redakcja AgroNews, fot.pixabay.com